PRIVLAČENJE KOMPATIBILNIH BIZNISA U LOKALNU ZAJEDNICU

Nakon što je lokalna zajednica ispratila prva tri principa (koraka: sprečavanje odliva sredstava, podržavanje postojećih i novih biznisa), imaće mnogo veće šanse za privlačenje kompatibilnih biznisa. Zajednica koja uspešno zapuši svoje rupe, podržava postojeće biznise i podstiče razvoj novih firmi, neće očajna biti u potrazi za bilo kakvom ekonomskom aktivnošću, bez obzira na to, kakvu potencijalnu štetu, takva aktivnost može proizvesti

Biznisi koji žele da promene mesto poslovanja, biće mnogo više privučeni zajednicom sa visokim kvalitetom života i sa firmama koje aktivno i intenzivno posluju. Velika je verovatnoća, da će vladine agencije i fondacije, takođe usmeriti svoja sredstva ka zajednici, koja se trudi da poboljša svoju ekonomsku situaciju.

Privlačenje biznisa može doneti značajne pozitivne rezultate, naročito ako se takva aktivnost odvija na sofisticiran način – može podstaći nove firme da razviju resurse, koji su nedovoljno iskorišćeni i zadovolje potrebe, koje lokalne firme nisu bile u mogućnosti da ostvare. Nove kompanije koje dolaze u zajednicu, mogu doneti svež kapital, otvoriti nova radna mesta, uštedu prilikom zajedničke nabavke i prodaje, tehničku stručnost i učešće u domaćim ili internacionalnim partnerskim mrežama. Ukoliko su ove karakteristike komplementarne sa lokalnim resursima, nova kompanija može doneti novu energiju zajednici.

Ako se privlačenje biznisa odvija bez obraćanja posebne pažnje na vrednosti zajednice i životne sredine, može imati za posledice ozbiljne probleme koji nadmašuju prednosti. Mnoge zajednice su tragale za novim industrijama po svaku cenu, verujući da je bilo kakva ekonomska ekspanzija bolja od nikakve. Međutim, zajednica bi trebalo da napravi ,,strateški proračun,, da li potencijalni biznis donosi neto dobit i da li će zarada biti veća od troškova? Da li će novi biznisi, biti kompatibilni, sa strateškim ciljevima zajednice? Ukoliko se ponude posebne stimulacije za privlačenje nekompatibilnih biznisa u zajednicu, moguće je nefunkcionisanje i često postizanje, obrnutog ishoda od želje. Stimulacije trebaju imati samo ograničenu ulogu, u širem kontekstu razvoja zajednice. Trebaju se koristiti sa oprezom i striktnim merama zaštite i samo onda, kada je otvaranje novih radnih mesta osigurano.

Oprezan pristup je najisplativiji način za privlačenje novih biznisa. Kroz dobar izbor razvojnog puta, koji je najkompatibilniji sa zajednicom, na najbolji način će se iskoristiti veliki broj mogućnosti, ograničeno vreme i resursi. Ukoliko privlačenje industrije deluje pogodno, neophodno je privlačenje učiniti, pod povoljnim uslovima za zajednicu. Odgovorna firma će biti dodatno podstaknuta, da svoje poslovnice preseli u zajednicu, čije su vrednosti i ciljevi jasno definisani, dok će lokalna uprava i biznisi zajedno sarađivati, kako bi postigli željene ciljeve. Njih neće obeshrabriti ni stroga lokalna regulativa, iako je jasno naznačena i pravedno se sprovodi.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Postavi komentar