PODRŽAVANJE NOVIH BIZNISA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

U svakoj dinamičnoj ekonomiji, neprestano se razvijaju novi biznisi. U većini zajednica, ovaj proces uglavnom prolazi neprimećeno, osim kada neuspešni biznisi brojčano nadmaše novonastale. Svaka zajednica može učiniti mnogo u korist uspešnih biznisa, tako što će podržati razvoj novih inicijativa i preduzeća.

Preduzimanje predhodna dva koraka u lokalnoj zajednici (sprečavanje odliva sredstava i podržavanje postojećih biznisa), postaviće čvrste temelje za nove napore i stvoriti uzbudljivu poslovnu klimu. Lokalna zajednica (grad ili opština), koja sprečava odlive sredstava i podržava postojeće biznise, sjajno je mesto za pokretanje novog biznisa – sprečavanje odliva sredstava, često će automatski dovesti do mogućnosti za razvijanje novih biznisa.

Mnoge zajednice čija se industrija zasniva na ograničenim resursima, mogu pokrenuti nove biznise i stvoriti radna mesta, tako što će povećati vrednost proizvoda koje izvoze. Grad koji ima svoju pilanu izvozom prerađenog drveta, umesto sirovih balvana – stvoriće više radnih mesta po oborenom drvetu, nego gradovi koji nemaju svoje pilane. Neke zajednice su otišle, korak dalje u preradi drveta i počele sa proizvodnjom nameštaja i drugih finalnih proizvoda i na taj način, podržale stvaranje još većeg broja radnih mesta, iako je industrija zasnovana na ograničenim resursima. Bilo da je resurs drvo, žitarice, stoka ili ugalj, povećanje vrednosti robe, predstavlja moćnu strategiju za stimulaciju lokalne privrede.

Potvrdjeni metod podrške razvoju novih preduzeća su i biznis inkubatori, čiji razvoj obično podržavaju privatni biznisi, lokalne vlasti, fakulteti i instituti (znatno se razlikuju od mesta do mesta, ali generalno svi obezbeđuju prostor po povoljnim cenama, poslovne usluge i konsultacije pod istim krovom). Tipičan biznis inkubator predstavlja skup malih kancelarija ili prodavnica okupljenih oko administrativnog ili kompjuterskog centra. Biznisi često moraju da se presele na drugo mesto, nakon uobičajenog vremenskog perioda predviđenog za boravak u inkubatoru.

Podsticanje novih poslovnih aktivnosti, vrlo često zahteva kreativnu finansijsku podršku. Mnogi novopokrenuti biznisi su toliko mali ili rizični, da im banke odbijaju zahteve za kredite. Upravo zbog toga što većina biznisa sa malim prihodima, nemaju velike šanse za odobravanje kredita od strane banaka za svoje biznise ,,u povoju,, , neprofitni i javni fondovi finansijski podržavaju samozapošljavanje i novu ekonomsku aktivnost u nerazvijenim delovima zajednice. Neke zajednice razvijaju sopstvene kreativne načine za finansiranje lokalnih firmi (javni investicioni fondovi podrške).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: