SRBIJA U ,,ATLASU EKONOMSKE KOMPLEKSNOSTI,,

Predviđanje globalnog razvoja, kao i mogućih razvoja pojedinih ekonomija, bila je isključiva privilegija ljudi koji su posmatrali tokove kako kapitala, tako i trendova u razvoju pojedinih svetskih industrijskih grana. Međutim, komplikovane mape ekonomskih klastera sada su lako dostupne svakome ko poseti adresu: http://atlas.media.mit.edu/. Tako će i građani Srbije moći da vide da je naša zemlja trenutno na visokom 17 mestu po projekciji rasta BDP-a do 2020.godine.

Na čelu ovog projekta nalazi se Rikardo Hausman, profesor Međunarodnog ekonomskog razvoja na Fakultetu državne uprave ,,Džon Kenedi,, Univerziteta Harvard u SAD, koji važi za jedinstvenog ekonomskog stručnjaka koji uspešno dešifruje i najkomplikovanije ekonomije, naročito one iz takozvanog trećeg sveta i savetuje visoke državne funkcionere, ministre i premijere, kako da usmeravaju svoje ekonomije. Njegove teorije i preporuke doskora su bile dostupne samo uskoj akademskoj i političkoj eliti.

Kakva saznanja svetu nudi ,,Atlas ekonomske komplekstosti,,?

Praćenjem komparativnivnog razvoja izvoza 128 pojedinačnih ekonomija u svetu i dodatnim istraživanjima otkriveno je nekoliko praktičnih formula na osnovu kojih se mogu ne samo rangirati države, već i sa izvesnom dozom sigurnosti predvideti nivo i pravac razvoja pojedinih ekonomija. Kreirana je nova mera – indeks ekonomske složensti, koji predstavlja trenutno stanje proizvodnih sposobnosti zemalja i mogućnosti, da svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište. Ovaj indeks govori o bogatstvu jedne zemlje, pri čemu je zaključeno da on zavisi od količine i kompleksnosti praktičnog znanja, koje ta zemlja poseduje i upotrebljava.

Autor: Marina Švabić
Izvor: Politika online 08.11.2011.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

4 Responses to SRBIJA U ,,ATLASU EKONOMSKE KOMPLEKSNOSTI,,

  1. There is evidently a bunch to know about this. I believe you made certain good points in features also.

  2. As a Newbie, I am permanently browsing online for articles that can help me. Thank you

  3. I do accept as true with all of the ideas you’ve introduced in your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. May you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

  4. beninca says:

    No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

Postavi komentar