ODEĆA

U potpunoj zavisnosti od tekstilne industrije, industrija odeće isporučuje razne proizvode (haljine i suknje, bluze, sakoe i pantalone, košulje, komplete namenjene za široke slojeve potrošača ili kolekcije visoke mode). U isti mah je i zanatska i industrijska proizvodnja, kojom dominiraju multinacionalne kompanije. Tipična industrija proizvođača, često se izmešta (42% aktivnosti za Francusku, 25% za Nemačku) u azijske, afričke ili države Latinske Amerike, zbog jeftine radne snage, pri čemu se ne ustručava angažovanje radnika na crno u ilegalnim radionicama (u kojima često rade i deca – naročito u državama Trećeg sveta).

Sa 186 milijardi dolara, trgovina odećom u međunarodnim okvirima, razvijenija je od trgovine tekstilom. Kina je najveći izvoznik (16% svetske proizvodnje), ispred Hong-konga i Italije. SAD, Nemačka i Japan su najveći uvoznici. Prestanak važnosti sporazuma o multivlaknu (MFA) 2005.godine, dovodi do poremećaja u trgovini ovom robom. U Evropi, uvoz pokriva gotovo polovinu potrošnje odeće i predstavlja tri četvrtine njene proizvodnje (što ukazuje na veliku zavisnost Evrope, od međunarodnog tržišta). Sredstva namenjena za godišnje odevanje stanovništva, svake godine su sve manja, čak i u razvijenim državama sveta (0,5-2%). Francuska industrija visoke mode, izvozi 70% svoje proizvodnje (u Japan, SAD, države Bliskog i Srednjeg Istoka), uglavnom je ,,Pariska,, i finansijski je veoma koncentrisana (velikim delom učestvuje u pozitivnom trgovinskom bilansu svoje države).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: