TEKSTIL

Izrada tekstila, veoma je star zanat, nastao iz potrebe za proizvodnjom materijala za odeću. Tekstil je počeo industrijski da se proizvodi u XIX veku. U velikim regionima, Liona, Liverpula, Mančestera, Bremena i Bostona – predstavljao je najvažniju privrednu aktivnost. U početku, Evropa je prva u ovom sektoru, ali je pre početka prvog svetskog rata, pretiče SAD.

Tekstilna industrija, jedna je od najrasprostranjenijih industrija u svetu. Tekstilna industrija proizvodi, prirodna vlakna (svila, pamuk, vuna, lan, juta) i hemijska vlakna. Ona isporučuje polugotove proizvode (tkanine i predivo) i gotove proizvode za potrebe stanovništva (industrija pletenih proizvoda, ženske i muške čarape, kape, posteljine, razni prekrivači, konfekcija), kao i proizvode za industriju (razne vrste platna). Tekstilna industrija, u proizvodnji koristi veoma jednostavnu tehniku za obradu prirodnog vlakna, ali i složeniju za obradu prirodnog vlakna. Njeni proizvodi imaju slabu ili srednju dodatnu vrednost. Ona ne zahteva visokokvalifikovanu radnu snagu (80% radnika, i od 20% stručnih kadrova, samo 2-5% inženjera). U njoj preovlađuje ženska radna snaga.

Od 80-ih godina XX veka, tekstilna industrija koristi progres informatike i elektronike. Na početku XXI veka (prema podacima Svetske federacije za tekstilnu industriju), potražnja za tekstilom u svetskim okvirima se povećava, sa godišnjom stopom od 2-3%, u korist veštačkog i na štetu prirodnog vlakna. U Aziji dolazi do izgradnje novih proizvodnih kapaciteta. Takođe, postoji tendencija kvalitativnog poboljšanja ponude, na osnovi tehnoloških inovacija (proizvodnja pomoću komjutera, razvoj istraživanja za proizvode s visokom dodatnom vrednošću – mikrovlakna), i novih metoda u poslovanju, ali samo u najrazvijenijim državama sveta. Izvoz u svetskim okvirima (1999.godine, iznosi 148 milijardi dolara) i predstavlja samo 3,5% izvoza gotovih proizvoda. U tom izvozu, najveće je učešće evropskih država (42%), iza kojih neznatno zaostaje Azija (41,8%). U nacionalnim okvirima, Kina je prvi izvoznik, ispred Nemačke, Italije i Južne Koreje. Glavne države, koje uvoze tekstilne proizvode su, SAD, Hong-kong (reeksport velikog dela uvezene robe), Kina i Nemačka.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: