GLOBALNA EKONOMIJA 2015 GODINE I RADIKALNE PROMENE NACIONALNIH BDP

Prema procenama MMF-a iz 2010.godine, 2015.godine globalna ekonomija pretrpeće praktično tektonske promene, ako se uporedi sa stanjem pre ekonomske krize – 2008.godine. Posmatrano po tržišnim kursevima, opašće ne snažno, udeo SAD sa 23,4% na 22,3%. S druge strane, EU-27 će zabeležiti dramatičan pad udela sa 30,2% na 23,8% globalnog BDP (ključni pad desio se 2009.godine, kada je evro oslabio prema dolaru, potencijalno jačanje evropske valute moglo bi da bitno utiče na date projekcije u korist EU). Učešće Kine porašće na čak 11,5% (sa 7,1%), a Rusija, čiji će se nominalni BDP duplirati od 2010.-2015.godine (dobrim delom i zahvaljujući očekivanoj apresijaciji rublje), će činiti 3,7% globalne ekonomije (2008.godine, činila je 2,6%) i biće šesta ekonomija sveta.

Prema procenama koje se odnose na BDP izražen po kupovnoj moći, izgled globalne ekonomije biće još radikalnije promenjen u korist država u razvoju. Udeo SAD opašće sa 20,4% na 18,1% globalnog BDP po kupovnoj moći, na koliko će biti smanjeno i učešće EU-27 (sa 21,8% iz 2008.godine). I druge bogate države smanjiće udeo – Japan sa 6,2% na 5%, Nemačka sa 4,2% na 3,3%, Velika Britanija sa 3,1% na 2,7%, Francuska sa 3% na 2,6%. S druge strane, snažno će porasti udeo Kine sa 7,1% na 16,7%, dok će udeo Indije biti povećan sa 4,7% na 6%. Udeo Rusije blago će pasti.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: