OPORAVAK EVROPSKE UNIJE

Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim izveštajima o stanju svetske ekonomije (2010-2011.godine) konstatuje, da će privredni rast evrozone biti niži od očekivanog privrednog rasta SAD i u Aziji, pri čemu je privredni oporavak EU pod znakom pitanja. Stručnjaci MMF upozoravaju da bi dužnička kriza u Grčkoj (problemi u bankarskom sektoru i loša finansijska situacija u kojoj su se našle kompanije i domaćinstva) mogla da uspori oporavak regiona – „Neizvesnost u vezi sa prognozama za EU povećava se u odnosu na svaki prethodni izveštaj“. MMF, ocenjuje da veliki fiskalni i deficiti tekućeg plaćanja, ograničavaju oporavak nekoliko zemalja evrozone, sa mogućim negativnim efektima prelivanja na ostatak Evropske unije. Grčka, opterećena dugovima od oko 300 milijardi evra, moraće u godinama koje slede da podigne kredite (i dodatno se zaduži, kako bi vratila dugove) u vrednosti od 45 milijardi evra. MMF očekuje da će Grčka zabeležiti negativan privredni rast, kao i da će njen javni dug sve do kraja 2011. godine, iznositi više od 120% BDP.

Prezaduženost Grčke „podgrejala“ je strahovanja da bi situacija mogla da se prelije na ostatak regiona, što bi zaustavilo oporavak od najteže finansijske krize zabeležene još od vremena velike depresije iz 30-ih godina prošlog veka. MMF procenjuje da će oporavak ekonomski najrazvijenih država evrozone, Nemačke i Francuske, biti umeren usled ograničenog rasta izvoza i slabijeg priliva kapitala, kao i da će rast biti još sporiji u manjim državama poput Grčke, Irske, Portugala i Španije, koje su opterećene velikim javnim dugovima. Očekuje se da će najveća privreda u okviru evrozone, Nemačka ostvarivati sve veći rast i jačati EU. Istovremeno, MMF prognozira da će privrede Francuske i Velike Britanije ostvarivati manji rast.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: