GRANICE TRPLJENJA

Srbin može da istrpi što niko drugi ne može. Još ćemo se time i hvaliti.

Ponekad je zgodno početi priču sa konkretnim događajem koji se desio ili se i dalje dešava pred našim očima. Naime, često idem u posetu svom kumu koji živi na granici između Zemuna i Novog Beograda, na mestu tačno preko puta ograđenog prostora gde se snima najnovija stupidarija iz serijala srpskih verzija „rijalitija” po nazivu „Maldivi”.

Ah, kakvog li dalekog i egzotičnog odredišta podobnog da prosečnog gledaoca udalji što više iz njegovog pravog „rijalitija” i učmale svakodnevice…

Osim, što je korisno da ponekad iz te svakodnevice pošalje što više SMS-ova.

Nema veze, neka gleda svako šta hoće. Ovce treba šišati. Ovde je problem što se na ovim zemunskim Maldivima pušta neverovatna glasna muzika sa njihovih žurkica do pet ujutro što ne dozvoljava ne samo mom kumu već i svim drugima iz okoline da žive normalno nekoliko poslednjih meseci.

Naravno da su i kum i njegov komšija sa dvoje male dece i svi drugi iz tog kraja zvali policiju i žalili se ali nekako svima njima su čike u plavom dale isti odgovor: „Eh, pa niste vi jedini koji se žale… pa šta vi mislite? Ne možemo ništa, njima je grad to dozvolio…”. Baš čudno. Baš se pitam što bi „rukovodeći organi” u gradu dozvolili nešto protivzakonito a na korist nekih televizija i marketinških agencija. Hmmm…

Osećaj nemoći je jasno demonstriran time da niko nije ni probao da organizuje nekakav protest građana, verovatno u ubeđenju da se ne treba baviti ćoravim poslom. Verovatno je to nečija predstava povoljnog poslovnog okruženja. Građani tako slušaju muziku sa maldivske žurke, gunđaju u sebi ali ništa ne preduzimaju da odbrane svoja prava. Ne znaju kako.

Moj kum me je pitao da li postoje neki propisi koji garantuju građaninu da ne bude uznemiravan i da može barem da se naspava mirno. Naravno da postoje, i to u samom Ustavu, ali nekako su već svi prihvatili činjenicu da su na našoj „životinjskoj farmi” neke životinje jednakije od drugih. Kao što smo se navikli da plaćamo neustavne doplatne karte „Parking servisu” ili da poštujemo neustavnu zabranu prodaje alkoholnih pića posle deset uveče, koja je inače i proglašena neustavnom u Novom Sadu. Verovatno tamo važi neki drugi, bolji Ustav. Nisu krivi propisi, već ljudi koji ih ne poštuju.

Ono što je kod nas bolno jasno je da je naš prag tolerancije, kada su u pitanju naša prava, veoma visok i mi zaista možemo da trpimo mnogo. Kada je neko prošao sve ono što smo mi prošli u poslednjih dvadeset godina onda se zaista zadovoljava i malim. Još kada tome dodamo nenaviknutost na mirne građanske proteste i kolektivni mentalitet koji suzbija individualnu inicijativu onda je svakome, ali bukvalno svakome na vlasti jasno da može da se bahati koliko hoće, jer Srbin može da istrpi što niko drugi ne može. Još ćemo se time i hvaliti.

Sve je nekako i jasnije kada se pogledaju protesti koji su se dešavali i još traju po Evropi. Od Grčke, preko Španije, Italije i Velike Britanije pa sada do Nemačke pokazuje se nekakav novi ideološki neartikulisan bunt koji je prilično lako objasniti.

Finansijska kriza od 2008. naovamo svima je pokazala da su oni koji su njeni uzročnici, a to su finansijske elite, prošli nekažnjeno a da je teret prevaljen na najslabije i poslednje karike u ekonomskom lancu. To je uzrokovalo gubitak legitimiteta političkih elita a to je onda opšta sistemska kriza. Još će se jako dugo negirati takav zaključak ali je on u suštini neoboriv. Šta treba da se desi u Srbiji da bi njena politička elita izgubila legitimitet?
Izgleda da će naš prosečan čovek pre dopustiti korupciju, da bude potkradan na redovnoj osnovi, da nema posao, da ne rade škole ili da mu smanje platu, nego što bi dopustio održavanje npr. parade ponosa. To je jasno i našoj vladi pa je tako i njen „koordinator za medije” gdin Homen rekao da u Srbiji ne može da se desi nešto kao u Londonu povodom ekonomskog stanja ali može oko Kosova ili oko parade ponosa. Ne može mnogo štošta kod nas da se desi a da može u Londonu, ali nisam siguran da treba da budemo srećni zbog toga.
Najnoviji slučaj sa građanima koji grcaju u „švajcarskim” dugovima pokazuje opet nepostojanje međugrađanske solidarnosti kao i svesti da smo svi mi u istom čamcu. Onaj koji je zadužen u evrima biće srećan da nije u koži „švajcarca” a nije svestan da će se vlast možda sutra ponašati prema njemu isto kao prema ovom drugom. Samo da se banke i finansijska elita ne naljute. A građanima u krizi vlada može pomoći tako što će ih još malo više i duže zadužiti.

Šta treba učiniti? Odakle krenuti? Čujem da klima na Maldivima pogoduje paradajzu.

Autor: Vladimir Todorić
Izvor: sajt Centra za Novu politiku 11.09.2011.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: