ITALIJANSKO MESTO OD 598 STANOVNIKA PRIPREMA NEZAVISNU KNEŽEVINU

Buduća Kneževina Filentino, nezadovoljna jednom odlukom Berluskonijeve vlade, već štampala sopstveni novac

Usred Italije, na stotinak kilometara istočno od Rima, nastaje nova nezavisna monarhija čijih 598 stanovnika već ima sopstveni novac i grb, komponuje himnu i čeka izbor vladara.

Nastanak Kneževine Filentino je odgovor ljutitog predsednika lokalne opštine Luke Selarija na nedavni zahtev vlade Silvija Berluskonija da se u komunama ispod 1.000 stanovnika ukinu lokalne administracije i da se one zarad opštih mera štednje pripoje većim susedima.

Kako bi izbegao da se spoji sa susednim mestom Trevi, Selari je preduzeo prve korake. Štampao je, sa sopstvenim likom na jednoj strani, novčanice ,,fiorita,, – rascvetalih – što treba da simboliše svetlu budućnost ovog mestašceta zbijenog na brdašcima provincije Frozinone. Utvrđen je i kurs: jedan evro – dva ,,firota,,.

U Rimu je angažovan poznati advokat da u skladu sa ustavom ispita sve prave mogućnosti secesije. U Međuvremenu se razmišlja o uspostavljanju bescarinske zone, poput Livinja.

Opisivana često kao ,,skup porodica,, a ne jednog naroda. Italija je nastala okupljanjem bezbroj gradova-država koji i danas ljubomorno čuvaju lokalnu tradiciju: običaje, dijalekte, hranu. Italijanska kuhinja ne postoji, postoje samo lokalne.

Pod pretnjom gubitka identiteta, ali i posla po opštinama, oni ispod 1.000 stanovnika su se odmah pobunili. Veliki broj predsednika takvih 1.963 mesta po Italiji već je u znak protesta vratio simboličke ključeve grada. Drugi su rekli da će pozvati izbeglice iz Libije samo da pređu kvotu od hiljadu.

Opštinari su besni što Berluskonijeva vlada juri njih da smanje troškove a izbegava da se suoči sa politički osetljivim pitanjima – poput produženja roka odlaska u penziju – koja bi donela ozbiljnije uštede u vremenima krize.

Franka Biljo, predsednica Nacionalne asocijacije malih gradova kaže da svih tih blizu 2.000 opština ispod hiljadu stanovnika državu košta 5,8 miliona evra godišnje ,,otprilike isto koliko Donji dom parlamenta plati za usluge svog restorana,,.

Stotine ,,sindaka,, kako u Italiji zovu gradonačelnike bez obzira na veličinu mesta, već je protestvovalo u Milanu protiv ove i sličnih mera predviđenih u vanrednom budžetu štednje od 65 milijardi evra koji je izglasan 12. avgusta.

Luka Selari iz Filetina je sve to vreme imao sopstvenu ideju: proglasiće nezavisnost.

Ko će biti prinčipe, knez? Silari kaže da ga traže. ,,U igri je 50 imena spremnih da se kandiduju. Više je Italijana nego stranaca. U prvom trenutku tražili smo princa Emanuela Filiberta od Savoje, ali on to ne može da prihvati pošto se odrekao trona,,.

U Filetino su odmah nagrnuli strani novinari. Priča je ušla na stranice ,,Njujork tajmsa,,. Mestašce u brdima posetili su Bi-Bi-Si, kineska i ruska televizija. Al Džazira je snimila čitav film.

Za novinarima su odmah krenuli turisti u lov na suvenire. Filentino ih je spremno dočekao. Novčanicu od 10 ,,fiorita,, – koja treba da podseti na fjorentinski ,,florin,, iz 13.veka – prodaju za 20 evra. Majice su štampali sa grbom kneževine. Čak je i lokalni amaro dobio nove, na brzinu fotokopirane etikete na flaši. Otvoren je sajt na kome sve to može da se naruči.

U međuvremenu je agilni Selari, sa slavom koju je preko noći stekao po italijanskim i više svetskim medijima, za 17. septembar zakazao samit predsednika italijanskih malih opština kojima preti ukidanje. Pozvani su i premijer Berluskoni i ministar ekonomije Đulio Tremonti.

No, čak i ako vlada u Rimu ublaži odluku, Luka Selari najavljuje da neće odustati od proklamovanja nezavisne Kneževine Filentino. Što bi značilo novu promenu graniva u Evropi.

Spremna obeležja državnosti

Na internet strani, uz grb najavljene kneževine, piše: ,,Grb Kneževine Filentino sadrži bitne elemente koji karakterišu područje: izuzetne prirodne lepote, bogatstvo i čestoću vode i snega, elemente koji su vezani za istoriju i korene Filentina.,,

Izvor: sajt Politika online 05.09.2011.
Autor: Boško Jakšić

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: