NE SAMO FONDOVI

Koristi od Evrope ovde se zamišljaju kao mogućnost korišćenja fondova koji služe za unapređenje privrede, nauke, kulture, organizacije uprave… Mada su takve koristi nesumnjive, svođenjem računice jedino na finansijsku i materijalnu dobit, potiskuju se iz vidokruga druge, mnogobrojne prednosti.

Možda je najveća od njih uvođenje pravila i reda koji zemljama u takozvanom prelaznom periodu žalosno nedostaju. Za države koje se kandiduju za članstvo, takva obaveza je sadržana u upitniku od više hiljada pitanja koja se i doslovno tiču svih oblasti života: pravosuđa, građanskih i sindikalnih prava, finansiranja partija, zdravstvene zaštite, životne sredine, osiguranja, zaštite na radu, položaja manjina… Kao i na svakom ispitu da bi položila država na sve njih mora da odgovori na zadovoljavajući način.

Mada se šuma propisa ponekad čini previše gusta i čak birokratski sitničava, ne sme se smetnuti s uma da neumoljivo strogi uslovi imaju za cilj uvođenje transparentnosti u javne finansije, onemogućavanje zloupotreba i obezbeđenje veće pravne i društvene sigurnosti građana. Motivi za pridruženje Evropi ne mogu se, prema tome, pojednostavljeno tumačiti samo kao mogućnost lakšeg pristupa fondovima koji, opet, obezbeđuju veće materijalno blagostanje. Gotovo podjednako važno je i uvođenje reda i sigurnosti, kao protivteže haosu koji vlada u državama osione samovolje, proizvoljnosti i bezakonja.

Izvor: sajt Blic online 06.07.2011.
Autor: Dušan Miklja

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

One Response to NE SAMO FONDOVI

  1. Just desire to say your article is as astounding. The clarity for your submit is simply nice and i can suppose you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to grasp your feed to keep up to date with imminent post. Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: