KO JE ODGOVORAN KAD POSLOVANJE KRENE NIZBRDO

Što je preduzeće veće i važnije, što je jača njegova finansijska snaga i promet, utoliko više članovi upravnih i nadzornih odbora jednog koncerna traže zaštitu kod specijalnih osiguranja za menadžere.

Pogrešne odluke mogu skupo da koštaju. I menadžeri su ljudi. Zato i oni donose pogrešne odluke. A one mogu koštati preduzeća milione ili čak milijarde. Mnogo je primera koji su izazvali veliku pažnju javnosti – korupcijski skandali ili bankrotstvo trgovinskih i turističkih koncerna.

Takvi veliki koncerni, ali i srednja preduzeća, osigurani su od drastičnih grešaka njihovih menadžera – po pravilu s osiguranjem direktora i članova upravnih odbora, skraćeno D&O (Directors-und Officers-Versicherung). Često je reč o klasičnim propustima – “Menadžer mora da organizuje preduzeće tako da funkcioniše kao celina. Mora da uspostavi menadžment rizika i sistem zakona i pravila koji služe pridržavanju pravnih pravila ponašanja.”

Samo 20% svih menadžerskih grešaka, proističe iz pogrešnih proračuna ili poslovnih ugovora. U 80% slučajeva, ljudi na vodećim pozicijama su jednostavno nešto prevideli, pravila ili sporazume (“Npr. bavite se poslovima zaštite kursa valute. Interno pravilo kuće glasi da možete kao šef upravnog odbora sami da odlučujete o poslovima do 2,5 MIL EUR , preko tog iznosa, samo udvoje. Ali situacija se razvija tako da zaštita valute zbog određenih oscilacija iznenada preko noći postane vredna 5 MIL EUR, što je više od 2,5 MIL EUR. Menadžer ne razmišlja da sme sam da odlučuje samo do 2,5 MIL EUR i uprkos tome dela. Time se oglušio o sopstvene obaveze. I to znajući za njih. Čovek će mu prebaciti da je za pravila znao, jer ona postoje. I to su te sitnice, koje menadžeri previde.”)

Troškovi za jednu polisu D&O, počinju od 600 evra pa idu do više miliona, kod vodećih svetskih firmi, koje posreduju u osiguranju. Na visinu osiguranja, utiču veličina preduzeća i rizika poslovanja. Beleži se snažan porast štete, nanete neodgovornošću menadžera. 2007 godine, bilo je 134 slučajeva širom sveta, dok je 2010 godine bilo čak 445. U Nemačkoj su političari tokom finansijske krize, pozvali na oštriju odgovornost menadžera, što se u svetu biznisa smatra čistim populizmom, jer su nemačke zakonske odredbe dovoljno oštre – “Svaka nepažljiva greška menadžera, koja može dovesti do štete, može uticati na pozivanje na odgovornost menadžera. Pravila o odgovornosti važe za sve menadžere – šefove upravnih odbora u koncernima, ali i za šefove manjih preduzeća. I ta pravila su možda i najoštrija u svetu.”

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: