ŽIVINA, JAJA I KUNIĆI

Živinom se nazivaju domaće ptice, čije se meso koristi u ishrani ljudi. Kunići se često ubrajaju u živinu, jer su uzgajanje, komercijalizacija i način aklimatizacije veoma slični. Živinski proizvodi koji se nude potrošačima, mogu biti veoma različiti – živi, očišćeni bez iznutrice ili spremni za pripremu, prema vrsti živine i trupa koji se razlikuju po starosti i težini – od pileta do petla, sa čitavim trupom ili u komadima, sveži i smrznuti, kao sirovo meso ili u obliku gotovog jela ili specijaliteta (pašteta, pihtije, viršle, kobasice…). U potrošnji domaćinstva najviše zastupljeni proizvodi su u svežem stanju 98,2% i samo 1,8% u zamrznutom stanju (sveže pile 45,9%, ispred ćurke u porastu 25,4%, druge živine u svežem stanju 17,7% i sveži kunići 9,2% – čurka se više kupuje u komadima, nego pile).

Jaja (kao i sva jaja), sastoje se od žumanceta, okruženog belancem, a celina je zaštićena genetski određenom ljuskom. Jaja namenjena prodaji u ljušturi, dele se prema kvalitetu u kategorije A, B i C. Prehrambena industrija traži proizvode od jaja – ovoproizvode, bilo da su u tečnom stanju (cela jaja), bilo da su samo od žumanca ili belanca, koji su pre blagog ili jakog zamrzavanja pasterizovani i u manjem procentu, pretvoreni u prašak. Iako je guščja đigerica prefinjenija i suptilnijeg ukusa, pačija džigerica preovlađuje u proizvodnji zbog specipičnog ukusa – ovi specijaliteti su postali čuveni, kao masna đigerica. Svetska potrošnja jaja, veća je u razvijenim državama (12 kg/godišnje po stanovniku), nego u državama u razvoju (6 kg/godišnje po stanovniku) – sa globalnim prosekom 7,7 kg/godišnje po stanovniku.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: