SVINJSKO MESO I SUHOMESNATI PROIZVODI

Prasad starija od tri meseci (preko 20 kg težine), se obično industrijski obrađuju kao škart, koji ne napreduje u tovu ili nije za priplod. Svinjsko meso podrazumeva obradu životinje starosti preko 9 meseci. Meso starijih svinja, isključenih iz priploda (krmače i veprovi, stariji od 3 godine), upotrebljava se isključivo za preradu (za kuvanje i roštilj je suviše tvrdo, jer sadži manje vode) – proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Pre i posle klanja, obavezan je trihinoskopski pregled životinja zbog bolesti (obavlja se u ambulantama, labolatorijama i na opremljenim institutima).

Postupkom soljenja, poboljšava se održivost mesa. Postupcima sušenja i dimljenja mesa, omogućava se očuvanje proizvoda, zahvaljujući bakteriološkom dejstvu komponenata dima (čime se dobija i ukus, prijatan za konzumente). Kuvanje i barenje mesa, sprovodi se na veoma promenljivoj temperaturi od 55-100 ºC. Pored poboljšanja varenja i ukusa, pečenje mesa ima veliki značaj za očuvanje proizvoda – većina bakterija se na temperaturi veoma brzo uništava.

U suhomesnate kuvane ili barene proizvode spadaju, polutrajne kobasice, trajne kobasice, šunka i pašteta. Neki proizvodi se peku ili kuvaju u svojoj masti – ,,rijeta,, (podrazumeva recept za izradu, koji nije garancija porekla kobasica). Postoji i više vrsta pašteta od mesa i iznutrica, ali i poznatih kobasica od iznutrica, creva i papaka. Takođe, prave se i proizvodi na bazi krvi (krvavice, prema receptima), kuvani ili polukuvani.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: