INDUSTRIJA MESA

Industrijski sektor mesa doživljava sve veću ekspanziju u prehrani stanovništva na kraju XX veka – strukture za klanje, sečenje, obradu i prodaju, koje su isključivo bile zanatske, postale su najvećim delom industrijske. Radionice za industrijsko rasecanje mesa, nalaze se u sastavu klanice ili robne kuće i koriste automatizovane mašine. U njima se higijenski uslovi veoma strogo kontrolišu i svuda postoje rashladni sistemi. Velika evolucija, dogodila se u pakovanju, na zahtev kolektiva i velikih prodajnih centara (pakovanje pod vakuumom i pakovanje pod kontrolisanim pritiskom).

Proces industrijske obrade mesa podrazumeva nekoliko faza – klanje, rashlađivanje i transport, mlevenje mesa i obradu svih nusproizvoda koji nisu meso. Rasecanjem i obradom trupa dobijaju se krupniji i sitniji komadi mesa, dok se tercijalnim rasecanjem završava doterivanje odrezanih komada. U zavisnosti od kulinarske namene raznih komada, industrijski obrađeno meso (govedina, teletina, svinjsko, ovčije, konjsko…) se sortira u prvu i drugu kategoriju – za pečenje i roštilj, kao i treću kategoriju – za kuvanje, dinstanje i rolovanje. Prema ovakvom klasiranju, smatraju se komadi mesa koji imaju isto tako dobar ukus i dobru hranljivost, kao i meso od plemenitih delova životinje. Meso koje se upotrebljava u ishrani treba da zadovoljava određeni broj kriterijuma kvaliteta – higijena, hranljivost i kulinarska priprema, kao i organoleptička svojstva – mekoća, ukus i miris, sočnost i boja.

Najveća potrošnja goveđeg mesa u svetu je u Argentini (54,4 kg/godišnje po stanovniku), ispred SAD 43,5 (kg/godišnje po stanovniku), Australije (42,8 kg/godišnje po stanovniku) i EU (19,6 kg/godišnje po stanovniku – Francuska, Austrija, Belgija i Luksemburg, Italija, iznad proseka EU), što ukazuje na realnu činjenicu da se goveđe meso više troši u razvijenim državama (23,3 kg/godišnje po stanovniku), nego u državama u razvoju (5,6 kg/godišnje po stanovniku) – sa svetskim prosekom od 9,6 kg/godišnje po stanovniku. Mnogo manja je, prosečna svetska potrošnja ovčijeg i kozijeg mesa (2,4 kg/godišnje po stanovniku – najviše u Grčkoj, Australiji, Irskoj i Velikoj Britaniji).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: