DRVO I KAUČUK

Sa 35 miliona kilometara kvadratnih, prostor pod šumom zauzima 27% od kopnene površine na planeti i gotovo 3 puta veći prostor od eksploatisane površine koju zauzimaju jednogodišnje biljke. Šume su prisutnije u umerenim državama, nego u međutropskim zonama. Hiljadama godina, drvo je bilo glavni izvor energije. Dobijanje novih izvora energije, u razvijenim državama, omogućilo je, da se drvo velikim delom, oslobodi tradicionalne funkcije (ali veoma zabrinjava činjenica, što se drvo idalje mnogo koristi kao izvor energije u državama u razvoju). Drvo ima i funkciju široko rasprostranjenog građevinskog materijala (za izgradnju kuća, zgrada i pomoćnih objekata, poslovnih prostora i ekonomskih objekata, mostova, brodova, izradu podova, plafona, parketa, nameštaja, rezane i sečene građe, furnira. šperploča…). Takođe, drvo se koristi u industriji papira, kartona i ambalaže. Neophodno je poznavanje i primena veština gajenja i negovanja šuma, kako bi se zaštitile, razvijale i podmlađivale, radi davanja kvalitetne drvne mase namenskoj industriji drveta.

Odnos procenjenog godišnjeg povećanja šuma za eksploataciju i efektivne proizvodnje, omogućava dobijanje procene resursa za proizvodnju države ili grupe država. Proširenje je omogućilo Evropskoj uniji (povećala je proizvodnju industrijskog nerezanog drva na 240 Mm kubnih), da zauzme četvrto mesto u svetu prema proizvodnji trupaca, daleko iza SAD (495 Mm kubnih), ali odmah posle Kine (295 Mm kubnih) i Indije (265 Mm kubnih), ispred Brazila (240 Mm kubnih), Indonezije, Kanade i Rusije, koje proizvode po 175 Mm kubnih industrijskog nerezanog drveta. Kada je reć o građi i drvetu za stolariju, EU gotovo da je izjednačila unutrašnju proizvodnju i potrošnju (oko 10 Mm kubnih listopadnog i 60 Mm kubnih četinarskog drveća), pri čemu je EU na drugom mestu u svetu, iza SAD (100 Mm kubnih) i ispred Kanade (56 Mm kubnih) i Rusije (40 Mm kubnih). U industriji proizvodnje paste za papir, EU je veći potrošač nego proizvođač (sa malim deficitom), ali uspeva da ima drugu svetsku ponudu vlakna na tržištu (pasta i stari papir) iza SAD i daleko ispred Japana, Kanade i Kine.

Prirodni kaučuk, dobijen na osnovu soka nekih biljaka, ima konkurenta u sintetičkom kaučuku, koji nastaje hemijskom reakcijom sinteze (u drugoj polovini XX veka, ustupa mu deo tržišta koji je imao, sa 70% na 30%). Od njega se izrađuje veliki broj proizvoda, manje-više nalik na elastični kaučuk (lateks – kaučukovo mleko, prirodna guma…). Najveći proizvođači prirodnog kaučuka su – Tajland, Indonezija i Malezija (zajedno daju 71% godišnje svetske proizvodnje). Najveći deo prirodnog kaučuka iznosi se na međunarodno tržište – 78% godišnje svetske proizvodnje, jer u nekim državama u razvoju unutrašnja potražnja veoma brzo raste (Kina i Indija), pri čemu su azijske države ujedno i najveći izvoznici prirodnog kaučuka sa 91% godišnjeg svetskog izvoza i najveći uvoznici sa 46% godišnjeg svetskog uvoza.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

One Response to DRVO I KAUČUK

  1. Anna says:

    I’ve been surfing on-line more than 3 hours today, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the net will be much more useful than ever before.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: