VEŠTINA PODNOŠENJA KRITIKE

Većina uspešnih ljudi je svesna i svojih grešaka

Većina uspešnih ljudi, veruje kako je jedini razlog njihovog uspeha upravo u tome da su tokom karijere imali sitne greške. Istina ove činjenice postaje očitija, kroz priče o mnogim poslovnim ljudima, koji su bezbroj puta pokušavali ispočetka, kako bi postigli svoj cilj. Ono što nije sasvim jasno, a izrazito je bitno i neizostavni je deo njihovog uspeha, leži u njihovom načinu suočavanja s kritikama, iz kojih uvek znaju da izvuku korist.

Različite vrste kritike

Kritika ima dva različita ukusa: konstruktivan i destruktivan. S oba treba postupati oprezno, iako s drugačijim stavom. Većina ljudi, uz reč kritika, automatski vezuje negativne konotacije, zato što odmah pomišljaju, kako im kritike uvek nose nešto destruktivno. Svi se sećamo, kako smo još kao deca, ponekad bili meta podsmeha i kritika, ponekad čak i bez razloga, pa nam ta sećanja ostaju u podsvesti i kad odrastemo.

Destruktivna kritika

Destruktivna kritika baš i nije iskoristiva. Može ukazivati na grešku, ali ukoliko upućena poruka ne sadrži način rešenja nastalog problema, kritika će rezultirati izrazito negativnim učinkom.

Kako se suočiti? Verovatno najbolji način za suočavanje je jednostavno zanemarivanje, odnosno ignorisanje poruke s negativnom pozadinom i pokušaj izmene njenog predznaka u pozitivni.

Konstruktivna kritika

Konstruktivnom kritikom može se poboljšati radni učinak. Najbolje je učiti na istim greškama. Npr. nadređeni će vam uputiti kritiku: „Hvala ti na izveštaju, vidim uložio/la si dosta truda. Međutim, mislim kako bi ga mogao malo poboljšati, sa malo više teksta i prikazom odgovarajućih statističkih podataka”.

Kako se suočiti? Shvatanjem, kako je pozadina ove kritike, pozitivna. Što bolje shvatanje poruke i raspitivanje, kako bi se postigla sigurnost i razumevanje, da baš sve što je potrebno učiniti radom, dobije na kvalitetu.

Kako negativno pretvoriti u pozitivno?

Kao prvo, mora se razumeti kritika. Razboritost prema onome što se radi, može stvarno poboljšati postupke. Sagledajte, šta konkretno nije kvalitetno napravljeno i zašto. Ako nemate povratnu informaciju, jednostavno ignorišite kritiku i smatrajte, kako ste u svom poslu postupili ispravno.

Krajnji korak

Krajnji korak, predstavlja sprovođenje dogovorenih unapređenja u delo. Nemojte zaboraviti, da se obratite osobi koja vam je prvi put uputila kritiku, kako bi proverili da li je ta osoba konačno zadovoljna vašim radnim učinkom.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

One Response to VEŠTINA PODNOŠENJA KRITIKE

  1. Lancel says:

    Thank you to the good writeup.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: