POSLOVNI RIZIK

Dve trećine poslovnih organizacija ne realizuju svoje ciljeve

Prosečno svake tri godine, poslovne organizacije pretrpe važnije promene, dok se one manje dešavaju gotovo neprestano. Pa ipak, 40% organizacija, ne uspe da realizuje svoje poslovne ciljeve.

Kompanije bi trebalo, što više da uče kroz iskustva i greške. Kako bi se osigurale od ponovljenih grešaka, kompanije moraju proceniti, zbog čega ciljevi nisu realizovani, sagledati šta je učinjeno pogrešno i podstaknuti svoje zaposlene da između sebe učine isto.

Rizik je poželjan

Više od 85% onih koji su preživeli lošu poslovnu situaciju, tvrdi kako je „sve što se dogodi prilika za učenje”. U ovom slučaju reč „sve” označava učenje na poslovnim greškama. Samo 58% njih, tvrdi kako su u mogućnosti, da precizno opišu šta su zapravo naučili.

U idealnom svetu, greška bi se dogodila samo jednom, jer bi kompanije iz nje izvukle pouku. Ali mi ne živimo u takvom svetu. Kako bi osigurale efikasne promene, organizacije i zaposleni bi trebalo da uče iz situacija koje se na kraju ne uspeju realizovati onako kako je bilo zamišljeno. Ipak, svaka greška, bila ona velika ili mala, ukazuje na potrebu za učenjem na poslovnim greškama.

Organizacije teže da imaju veličanstvene ideje o tome kako promeniti način poslovanja, ali greše u implementaciji tih promena, jer za to nemaju razrađen akcioni plan. Srećom, nisu sve greške neizostavno loše. Pre svega, potrebno je razlikovati razne vrste grešaka. Tako da ima zaista glupih grešaka, koje su posledica nepažnje ili nemara, ali ima i onih inteligentnih, koje proizlaze iz eksperimentisanja i kalkulisanog rizika.

Strah i oklevanje

Bil Gejts je jednom prilikom izjavio: „Želim da zaposlim ljude koji su napravili greške. To pokazuje da su spremni da rizikuju!”

Poslovna politika „nađi krivca i prebaci svu krivicu na njega”, dugoročno gledano, dovodi do toga da se više niko u vertikali neće ni usuditi da izađe s bilo kakvim kreativnim predlogom od straha i s mišlju „šta ako krene naopako”. Manjak ideja, bile one odlične ili možda samo prosečne, siguran je put u stagnaciju kompanije, a s vremenom u njeno nazadovanje i sigurnu propast.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: