KAKO POBOLJŠATI EFIKASNOST POSLOVANJA

Biti aktivan ne garantuje uspeh u radu

Stvari ne teku uvek prema planu. Čak i u vodećim kompanijama, menadžeri, ali i zaposleni, moraju da budu okretni i fleksibilni ako žele da ostvare svoj poslovni cilj. Ali radite li prave stvari u pravo vreme? Da li ste efikasni ili samo aktivni?

Aktivno ne znači uvek i efikasno. Ključ sposobnosti je u tome da radite stvari koje dovode do dobrog rezultata u unutar onoga što je vaša odgovornost. Efikasnost se sastoji u tome da posao obavljate na način koji crpi neophodnu količinu vaše energije i svih uključenih resursa.

* Budite fleksibilni – Ne držite se kruto svog načina rada, pokažite dozu fleksibilnosti. Prilagodite se trendovima u poslovnom svetu i potražite savet kolega.

* Sprovedite anketu – Nemojte zanemariti mišljenja članova svog tima, posebno ako ste na čelu tima. Sprovedite internu anketu kako biste dobili uvid u potencijalne probleme prilikom rada i pronašli način da ih rešite. Time ćete olakšati rad svojim ljudima i ubrzati ispunjenje poslovnog cilja

* Otkrijte talenat – Kao vođa tima, važno je da otkrijete talenat svakog pojedinca u timu i odredite zadatke u kojima može biti najproduktivniji.

* Gledajte „široko” – Ništa ne traje večno. Kada dobijete priliku da se dokažete na poslu, dajte maksimum kako biste ostvarili dobar poslovni rezultat. Tako pravite priliku da drugi primete vaš rad i omoguće vam napredak u karijeri.

* Indeks lične efikasnosti – Postoji mnoštvo pristupa ličnoj efikasnosti, koji se razlikuju, ali možemo ih svesti na elementarne:
– Kreirajte svoju ličnu misiju ili plan,s ciljevima,
– Odredite sebi specifične, merljive, dostižne i realne ciljeve, izvodive u određenom vremenu – ne maštajte,
– Upravljanje vremenom odnosi se na upravljanje radnim vremenom, vremenom u privatnom životu, ali i „vremenom samo za sebe”,
– Organizujte sebe i svoje aktivnosti unutar radnog vremena,
– Planirajte unapred i napravite dnevne „to-do” popise obaveza,
– Kontrolišite „kradljivce vremena”,
– Dnevno pratite svoje aktivnosti usmerene prema ciljevima, ako je potrebno izmenite plan.

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: