BITAN USLOV DOBROG POSLOVANJA – INTERNET

Pre samo nekoliko godina situacija sa pristupom internetu bila na veoma nezadovoljavajućem nivou, dok je sada naše poslovno okruženje, na pragu ili čak u toku svojevrsne onlajn eksplozije.

Prirodno, veliki pokretač bilo kakvog tehnološkog zamaha je privreda, iako je internet medij čiji su nosioci u svetu, pa i kod nas, prvobitno bili krajnji korisnici, entuzijasti. Vremenom, situacija poprima razmere epidemije, tako da je internet danas dostupan svima. Način na koji se u svetu posluje putem interneta u velikoj meri prevazilazi trenutne domete većine srpskih kompanija.

Zašto je širokopojasni internet važan za poslovanje?

Hipotetički, možemo pretpostaviti situaciju da je neka domaća kompanija dobila veliki međunarodni tender za posao na Dalekom istoku. Pre uspešnog zaključenja posla, pomenuta kompanija je morala da intenzivno komunicira sa udaljenim poslovnim partnerima, telefonom ili e-mailom. Za glasovnu komunikaciju, koristeći standardne telefonske linije, troškovi su osam do deset puta veći nego u slučaju korišćenja VoIP (Voice over IP) telefoniranja. Međutim, neophodnost za VoIP tehnologiju je širokopojasni internet, odnosno veća propusna moć internet veze. Do sada umnogome zastupljeni dajlap se, kao što je poznato, odlikuje malom brzinom, srazmerno velikom cenom, čestim pucanjem veze i nižom sigurnošću u odnosu na trenutno najzastupljeniju širokopojasnu vezu ADSL.

U sledećem koraku naša kompanija, pošto je posao započet, mora intenzivno raditi na samom izvođenju projekta. Za to je potrebno slanje i primanje velike količine grafičkih podataka, usaglašavanje sa međunarodnim i lokalnim izvođačkim standardima. Za ovaj vid komunikacije takođe je neophodna kvalitetna veza ka internetu. Tačnije, s obzirom da se intenzivno šalju podaci u odnosu na prethodnu fazu kada bi ADSL konekcija bila dovoljna, neophodno je unapređenje do nekog od vidova simetričnog pristupa. ADSL kao tehnologija se odlikuje tzv. asimetričnim pristupom, što znači da je brzina slanje podataka (upload) oko osam puta sporije nego brzina primanja (download). Simetrični pristup u vidu SHDSL ili wireless veza omogućava komociju i unapređenje kvaliteta poslovanja, a u praksi znači da bi brzina slanja i primanja podataka bila izjednačena.

Neka od narednih faza projekta obuhvatala bi marketinšku promociju uspešno završenog posla. U tom slučaju, potrebno je pripremiti materijale za publikaciju u medijima i kod poslovnih partnera. Ovaj vid posla pretpostavlja intenzivan rad sa marketing i dizajnerskim timom, revizije predloga, ponovno slanje na doradu i na kraju slanje na štampu.

Koliko je čitav poduhvat olakšan uz brzu internet vezu, može se zamisliti, jer se omogućava usmeravanje fokusiranja, prema vrsti poslova, bez brige o slanju samih podataka. Pored navedenog primera internacionalnog poslovanja, kompanije koje koriste širokopojasni internet pristup u svakodnevnom poslovanju imaju mnogo pogodnosti. Svakodnevne transakcije sa bankama su mnogo sigurnije i brže, što korisnicima pruža konkurentnu prednost u određenim situacijama.

Kao trenutni svetski standard koji Srbija još uvek treba da dostigne jeste tzv. B2B (Business-to-Business), odnosno potpuno preusmeravanje sistema na elektronsko poslovanje. Preduslovi za to što se infrastrukture tiče postoje pošto danas većina zainteresovanih može imati ADSL, uz tendenciju potpunog pokrivanja cele zemlje u skorijoj budućnosti. Takođe, uvođenje konkurentnosti operatera u fiksnoj telefoniji, će omogućiti viši kvalitet, niže cene i liberalnije tržište, koje će mnogo brže reagovati na telekomunikacione trendove u svetu. Prema tome, ne postavlja se pitanje, da li preusmeriti poslovnu komunikaciju na internet u najvećoj mogućoj meri. Pitanje je samo, kolikom brzinom treba internetu pristupiti.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: