SRBIJA JE POSLEDNJA PARTIJSKA DRŽAVA U EVROPI

Više od deset godina od pada Slobodana Miloševića i preko 30 od odlaska sa vlasti Josipa Broza Tita najvažnije odluke u državi, umesto u parlamentu, donose se u krugu od nekoliko ljudi, uglavnom lidera vladajuće koalicije, pa se nameće pitanje da li je i posle decenije od uvođenja demokratskih promena Srbija i dalje partijska država.

Srbija je očigledno na evropskom dnu po ovom pitanju. Golim okom se vidi preveliki partijski uticaj i to posebno prilikom postavljanja partijskih ljudi u upravne odbore javnih preduzeća. U odnosu na period od pre 2000. godine malo se uradilo, ako se uopšte išta uradilo – kaže za „Blic“ Ognjen Pribićević, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka.

On objašnjava da nema razlike u kadriranju između “Srbijašuma” i Bezbednosno-informativne agencije. Po istom ključu na sve funkcije postavljaju se partijski kadrovi. Tako se, na primer dogodilo da na čelo Upravnog odbora PTT-a bude postavljen Radiša Urošević, pevač narodne muzike, koji se zbog pritiska javnosti povukao. Na visoku poziciju u toplani postavljena je frizerka, a na čelo predškolske ustanove – trgovac.

U stabilnim demokratijama ministar i njegov pomoćnik su partijski ljudi, što je u redu budući da građani glasaju za političare, dok na niže funkcije dolaze stručnjaci. Tako je u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, nordijskim zemljama. U Srbiji su na svim tim mestima partijski kadrovi – kaže Pribićević.

Izvor: sajt Blic online 02.07.2011.
Autor: Ivana Mastilović Jasnić

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

2 Responses to SRBIJA JE POSLEDNJA PARTIJSKA DRŽAVA U EVROPI

  1. Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

  2. Wonderful blog you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Kudos!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: