POLITIČARI VERUJU DA SU GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI

Već dugo postoji prećutni sporazum između delova političke moći i tajkuna. Pošto su jako dugo živeli netaknuto jedni pored drugih i pošto je postojala njihova kohabitacija, tu vezu je teško sada razbiti, a obećanja političara o borbi protiv korupcije, pominjanje “tajkunskih mostova” i drugi slučajevi najčešće su demagoški potezi smišljeni da animiraju građane da postanu aktivni birači – kaže u intervjuu za “Blic” Vesna Rakić-Vodinelić, dekan Univerziteta „Union“ u Beogradu.

Korupcija je jedan od ključnih razloga što su građani Srbije razočarani političarima, ali ne samo finansijska korupcija, već ona “široko rasprostranjena, ona kojom se izaziva lojalnost i saznanje da se korupcijom može doći do položaja”, smatra profesorka Vodinelić.

Činjenica da većina građana tvrdi i da neće izaći na izbore bila je očekivana i posledica je toga, kako kaže, da su sve stranke vreme vlasti “potrošile na ostvarivanje sitnih političkih interesa”.

Svaka stranka koja je dolazila na vlast olako je davala obećanja i nedavno smo čuli od predsednika republike da se kaje što građanima nije ukazao na sve posledice. Tranzicija traje predugo, a nije bilo pozitivnih rezultata u razvoju demokratije, a pogotovo ne u ekonomskom razvoju. Političari su zauzeli stav kao da su nosioci naših života i smrti i da određuju našu sudbinu i zaboravili da su tu da rade i da su tu zato što smo ih mi birali.

Izvor: sajt Blic online 26.06.2011.
Autor: Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: