VREME ZA TIHOVANJE

Postoji vreme kada treba gurati ,,napred,, čak i mimo mišljenja većine, ali postoji i vreme kad se treba baviti sopstvenim problemima.

Ponekad se čini da Demokratska stranka i koalicija okupljena oko nje ,,vuče,, značajan deo srpskog stanovništva ,,napred,, i mimo volje toga stanovništva da ide ,,napred,,. Naravno, pitanje je i sada kao i nekada, šta jeste ,,napred,, a šta nije: Komunistička partija je takođe narod gurala ,,napred,, te iako je tada delimično moglo izgledati da se ide ,,napred,, na kraju je ispalo da se išlo ,,unazad,,. S druge strane, kada se srpsko stanovništvo opiralo uvođenju železnice što je, slično kao i danas (u drugim oblastima) bio zahtev ,,međunarodne zajednice,, prihvaćen od Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, insistiranje narodnjaka na železnici bilo je zaista ,,napredno,,.

Ono što je u toku poslednje decenije predstavljalo put ,,napred,, bilo je približavanje i eventualno članstvo u Evropskoj uniji. Ali ovo pitanje nije delilo stanovništvo po sebi (to jest, po suštini pitanja), već po tome koje zahteve je trebalo ispuniti da bi se išlo ,,napred,,. Prvo je to bilo isporučivanje svih optuženih za ratne zločine, a sada, kada je to poglavlje skoro u potpunosti zatvoreno, ponavlja se sve češće zahtev za priznavanjem Kosova. To je nedvosmisleno rečeno tokom poslednje posete Bundestaga Beogradu.

Zato je osnovno pitanje sada: da li treba nastaviti sa međusrpskim i međustranačkim svađama (priznati ili ne priznati Kosovo) kada je rezultat i jedne i druge politike istovetan. Ulazak u Evropsku uniju je krajnje neizvestan, ne zbog problema Kosova, već zbog unutrašnjih problema unije. Ne mislim tu samo na aktuelne probleme evrozone (koji će se nekako okončati), nego na strateški problem sa kojim se suočava unija, a to je da li uopšte želi više da se širi i produbljuje (zajednička fiskalna politika); da li ,,produbljivanje,, zahteva upravo smanjenje broja članica unije, da li je EU u stanju da se nosi sa procesima migracije (koji dolaze sa proširenjem) kao i sa samom globalizacijom. Evropa prolazi kroz dubok proces preispitivanja, povlačenja u sebe i čak populističkih reakcija koje prete ili izlaskom samih članica iz unije (partija ,,Pravih Finaca,,) ili izbacivanjem ,,nepoćudnih,, članica (kao što je indirektno zahtev Holandije da Grčka preda svoje javne finansije na upravljanje Evropskoj uniji što bi Grčku dovelo u položaj ravan onom Egiptu kada je bio kolonijalizovan od Engleske) ili potpunim prestankom primanja novih članova. Zato je ,,prebacivanje,, problema Kosova Srbiji jednostavno izgovor kojim se sopstvena nespremnost na primanje novih članica maskira kao neprihvatanje uslova unije od strane zemlje kandidata. U stvari, vic u kome se postavlja pitanje da li će Srbija uspeti da uđe u Evropsku uniju pre nego što se unija raspadne, samo je delimično vic: kao i svi dobri vicevi, on odražava stvarnost.

Pozicija u kojoj će se Srbija naći početkom sledeće godine, ako joj bude odobren status kandidata i ako bude dobila datum za početak pregovora (koji mogu da traju desetlećima), zato je idealna. Srbija će imati pristup fondovima Evropske unije koji nisu značajno manji nego oni koje bi dobijala kao članica; biće na listi čekanja, ali – ne mora da se iscrpljuje novim unutrašnjim podelama, kao što je to slučaj kod izručenja Haškom sudu Miloševića, Karadžića i konačno Mladića. Ne mora uopšte da se iscrpljuje sterilnim diskusijama o tome da li Kosovo treba priznati ili ne (kao cenu učlanjenja), jer je to u stvari pespredmetno pitanje. Eu će Srbiju primiti kad EU to bude u stanju da učini; ne kada Srbija prizna Kosovo. Iskrenije bi otuda bilo da su poslanici Bundestaga rekli: sve i da priznate Kosovo, mi vas sada, a ni u sledećih deset godina, ne možemo primiti zbog naših internih problema. Ali, naravno, to ne bi bilo politički probitačno i zato su oni poslali drugačiju poruku.

Zbog toga mislim da je sada vreme da vlada uspori ,,vučenje unapred,, jer ono ne samo da je besmisleno (pošto je konačan rezultat istovetan) već preti da ponovo dovede do podela među političkim strankama i stanovništvom. Jer postoji vreme kada treba gurati ,,napred,, čak i mimo mišljenja većine, ali postoji i vreme kada treba ,,tihovati,, i baviti se sopstvenim problemima. Mislim da je sada došlo vreme ,,tihovanja,,.

Izvor: sajt Politika online 24.06.2011.
Autor: Branko Milanović, gostujući profesor na Univerzitetu Karlos Treći u Madridu

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: