SRBIJA SIROMAŠNIJA OD ZEMALJA EU I KANDIDATA ZA ČLANSTVO

Srbija je po bruto domaćem proizvodu po stanovniku, pokazatelju blagostanja, prošle godine bila 2,85 puta siromašnija od proseka EU, a razlika u odnosu na prosek je blago povećana u odnosu na 2009. Nijedna zemlja članica ni kandidat za članstvo nema niži BDP po stanovniku od Srbije. Razlike u EU su malo povećane u odnosu na 2009. godinu – BDP po stanovniku u Luksemburgu je 2,8 puta veći od proseka, a u Bugarskoj iznosi 43% proseka, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.

Kako se navodi u saopštenju Eurostata, podatke o Luksemburgu treba uzeti sa izvesnom rezervom, budući da u toj zemlji ima dosta stranih radnika čiji učinak ulazi u BDP, ali se ne računaju u stanovnike, pa ne smanjuju BDP po stanovniku. Luksemburg je godinu dana ranije bio 2,5 puta veći od proseka.

Posle Luksemburga, najbogatija je Holandija, sa BDP-om po stanovniku 1,34 puta većim od evropskog proseka, kao i Danska, Irska i Austrija, sa 1,25 puta višim od evropskog proseka. Na nivou proseka, ili veoma blizu, nalaze se Španija, Italija i Kipar, dok su najsiromašnije Bugarska – 43% proseka i Rumunija – 45%.

Kada je reč o ostalim zemljama bivšeg socijalističkog bloka, najbliže evropskom proseku je Slovenija – 87%, iza Grčke (89%) a ispred Malte (83%). Slede Češka (80%), Slovačka (74%), Estonija (65%), Mađarska (64%), Poljska (62%), Litvanija (58%) i Letonija (52%).

Bruto domaći proizvod po stanovniku po paritetu kupovne moći smatra se pokazateljem blagostanja. Podaci su usklađeni sa paritetom kupovne moći, što znači da je BDP po stanovniku izražen u veštačkoj valuti kako bi se isključila razlika u cenama između zemalja. To znači da se jednom jedinicom BDP po stanovniku u svim zemljama može kupiti ista količina robe i usluga. Podacima su obuhvaćene zemlje članice, kandidati, potencijalni kandidati među kojima je Srbija, kao i Norveška, Švajcarska i Island koji je u procesu pristupanja.

Kada je reč o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, najbogatija je Hrvatska. Sa 61% evropskog proseka, Hrvatska, koja je nadomak priključenju EU, bolja je od četiri zemlje EU i sasvim blizu Poljske.
Na drugom mestu je Turska (48%), na trećem Crna Gora (40%), a zatim Makedonija (35%).

Srbija, koja je potencijalni kandidat, ima BDP po stanovniku isti kao Makedonija, a siromašnije od nje su Bosna i Hercegovina (30%) i Albanija (29%), koje takođe tek čekaju da postanu kandidati.

Zemlje kandidati i potencijalni kandidati, osim Albanije, malo su se udaljili od proseka EU. Godinu dana ranije, Hrvatska je bila na 65% evropskog proseka, Crna Gora 31%, Makedonija 36%, Bosna i Hercegovina 31%, a Albanija 27%. Srbija je ove godine na 35%, a prethodne je bila 37%.

Izvor: sajt EurActiv.rs 22.06.2011.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: