MOĆ GRAĐANA

Politika na vlasti uvek izbegava aktivno građanstvo, jer ono ometa njeno lagodno i neodgovorno ponašanje

Hoćemo li mi građani i građanke izdržati sledećih devet meseci histerične predizborne kampanje, koja se već rasplamsala, kao da su izbori za nedelju dana, a ne tek početkom iduće godine?

Partijske taktike kojima smo izloženi su raznovrsne. Naprednjaci su na početku trke ,,povukli,, a potom su se sklonili u zavetrinu, gde uz obilje i vode i hrane mirno čekaju. Dinkić, kome je uobičajeni manevar rušenja vlade propao, pokušava da nametne tempo, koji niko ne može da prati i kršeći, ovog puta, zakone fizike, istovremeno se pojavljuje u skupštini, medijima, na ulici, na svečanim otvaranjima i muzičkim priredbama. LDP nas upornim ponavljanjem reči ,,preobražaj,, u koju je sažeo svoj predizborni program, navikava i na odluku da se uključi u sledeću vladu, ako DS dobije potrebnu većinu. Koalicija na vlasti se opredelila za očuvanje privida redovnosti i normalnosti. Oni nastavljaju da rade, po sopstvenoj oceni uspešno, posao koji im je poveren, uvereni da će do kraja mandata ostvariti rezultate koji će smanjiti opšte razočarenje.

Pitam se, da li je zajednički plan vlasti i opozicije, da biračima ogadi izbore, i vlast osvoje samo glasovima svog, u svemu poslušnog i zato privilegovanog članstva? Ako takva namera zaista postoji, može se osujetiti jednostavnim masovnim izlaskom na izbore. To dalje otvara pitanje – za koga glasati?

U ovom trenutku, postoji nekoliko grupa i inicijativa, koje paralelno rade na definisanju alternativnog građanskog odgovora. Kroz škrgut zuba i izlive nezadovoljstva govori se i o formiranju novih pokreta, partija i nezavisnih izbornih lista. Mislim da je to teško izvodljiv plan, ne samo zbog kratkog vremena da se definišu programi, nego i zbog ogromnih logističkih i finansijskih problema, koje takav proces zahteva.

Mislim da vreme do izbora, treba iskoristiti za intenzivni dijalog civilnog društva sa političkim partijama. Taj dijalog mora definisati agendu buduće vlade, tj. pitanja i prioritete kojima ona treba da se bavi, jer sva istraživanja pokazuju da se prioriteti građana i partija ne poklapaju. Ovde pre svega mislim na izjednačavanje pitanja evropske integracije sa pitanjem Kosova, koje građani stavljaju tek na sedmo mesto, daleko iza zapošljavanja, pokretanja ekonomije i uspostavljanja pravnog sistema koji uliva poverenje, pitanja ljudskih prava i jednakosti.

Kroz razgovore se mora uspostaviti, ne samo obaveza da se dogovoreni ,,dnevni red,, prihvati i sprovede, već i obaveza da se dijalog nastavi, da se postignuti rezultati analiziraju, uočene mane prevaziđu, i da se dnevni red aktivno prilagođava brzim i dubokim promenama koje se odigravaju u okruženju.

Moja taktika je, da ću po ko zna koji put, da ponovim svoje duboko uverenje, da nas samo potpuna posvećenost temeljnim reformama, koje su srećom i preduslov za evropske integracije, može izvući iz dubokog očaja u koji nas je odvela trenutna kriza. Ta kriza nije samo naša, već je evropska, a verovatno i globalna. To je kriza iscrpljenosti jednog sistema, koji je nagrizao osnove demokratije i sveo učešće građana na puki formalni minimum. Zato me dodatno ohrabruje činjenica, da akcije nezadovoljnih građana, započete na španskim trgovima, nisu zamrle, već se šire celom Evropom. To je prilika, da se i civilno društvo u Srbiji priključi procesu povratka građana u demokratske procese, uspostavljanju novih, odgovornih institucija države, definisanju jasne uloge političkih partija, a sve sa krajnjim ciljem, uspostavljanja društava baziranih na socijalnoj pravdi, jednakosti, smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

Logično je i neizbežno da taj proces vode mladi, a prvi korak koji u tom smislu moramo preduzeti, jeste ozbiljno obrazovanje za sve one koji žele da u demokratskim procesima aktivno učestvuju. Naša država iz najmanje dva razloga ne pokazuje pravu spremnost za tako nešto. Prvi je, da politika na vlasti uvek izbegava aktivno građanstvo, jer ono ometa njeno lagodno i neodgovorno ponašanje. Drugi je ozbiljniji i deo je upornog političkog programa, koji želi da zadrži Srbiju izolovanu, ne samo od regiona, već pre svega od Evrope i globalnih procesa. Potvrdu ove tvrdnje vidim u šokantnom podatku, da je bivše Ministarstvo vera, neposredno pre svog gašenja, izdvojilo sto miliona dinara, tj. milion evra, za usavršavanje nastavnika verskog obrazovanja, a da nigde ne postoji posebna linija za nastavnike građanskog vaspitanja.

Ali o tome drugi put, kada se od ovog šoka povratim.

Izvor: sajt Politika online 22.06.2011.
Autor: Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: