KAKO TRAŽITI VEĆU PLATU

Samokontrola i takt su posebno važni

Radite prekovremeno, posla je sve više, vaše radno iskustvo je neprocenjivo, ali plata vam je mala? Vreme je da razmislite o povišici. Činjenica je da će retko koji poslodavac ponuditi povišicu ako je vi sami ne zatražite. Budući da je takva vrsta razgovora sa šefom jednako neugodna i vama i nadređenom, evo nekoliko saveta kako tražiti povišicu.

* Zaslužujete li povišicu? – Za razgovor o povišici ključno je dobro se pripremiti. Za početak je najbolje preispitati svoj rad, a izvršeni poslovi i ostvareni ciljevi najbolje će opravdati platu. Ali, nema smisla pregovarati o uslovima dok poslodavcu ne dokažete da ste produktivniji od ostalih.

* Koliko vredite – Pre traženja razgovora treba se upustiti u malo istraživanja. Za početak proverite kod kolega iz iste struke u drugim firmama koliko se ceni njihov rad. Proverite u oglasima za posao šta podrazumeva vaš posao, koliko se kreće zarada vaših kolega. Takođe, istražite na koji način firma u kojoj radite daje povišicu.

* Ne dosađujte šefu – Zamolite šefa da odvoji vremena za kratak sastanak s vama. Nije mu potrebno najaviti zahtev za povišicu ili mu pokazati nezadovoljstvo svojom zaradom. Imaćete priliku da predstavite svoj rad na sastanku. Takođe, pokušajte da zakažete sastanak u vreme kada znate da vaš nadređeni nije u stisci s vremenom kako bi vam ostalo dovoljno vremena da mu prezentirate vaša dostignuća.

* Budite realni – Budite realni, jer povišicu treba tražiti pre svega iz firmine perspektive. Raspitajte se o mogućnostima za povišicu.

* Naučite da pregovarate – Ključni deo pregovaranja je poverenje. Ako ste sigurni da imate prave argumente s kojima možete i zaslužujete povišicu, tada nema razloga za strah pred šefom. Opustite se i pokušajte da pronađete kompromis.

* Smislite plan B – Treba imati na umu da nema pristupa koji će garantovati uspeh u pregovorima. Stoga je dobro smanjiti očekivanja kako bi razočaranje bilo što manje. Ako vas nadređeni odbije, imajte drugi plan u rukavu. Pokušajte da dogovorite, na primer, dodatnu edukaciju, bonus ili slobodne dane.

* Nastavite da se smejete! – Čak i kada nadređeni odbaci sve vaše zahteve, treba ostati sa smeškom na licu. Imajte na umu da nije kraj sveta i napravite plan šta bi trebalo preduzeti kako biste napredovali na poslu. Ako baš ne pronađete novo rešenje, postoji opcija da potražite novi posao.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: