VOĐENJE TEŠKIH RAZGOVORA

Iako ih niko od nas ne voli, svi mi povremeno vodimo teške razgovore sa saradnicima. Uopšteno, svesni smo kako je pokretanje konstruktivne komunikacije važno za poslovni uspeh. Međutim, dok jedni izbegavaju ovakve razgovore po svaku cenu, drugi u njih uleću „naoružani i spremni”. Treći pak nastoje da preskaču s teme na temu i nikoga ne povrede. Niti jedna od ovih strategija ne vodi do željenog cilja, tako da bi možda bilo najbolje odustati od svih namera. Saveti stručnjaka za komunikacije, mogu vam biti od velike koristi, prilikom vođenja efikasnih i konstruktivnih razgovora u teškim situacijama.

* Pravovremeno upozorite – element iznenađenja neće vam ići naruku. Nikako ne želite da ocrnite drugu stranu i zato se preporučuje da je zamolite za drugi, privatni sastanak kako biste raspravili o problematici. Iznesite im svoje viđenje problema i dajte im vremena da o tome razmisle kako biste već pri sledećem susretu mogli u miru raspravljati.

* Imajte plan napada – nakon što razmislite šta biste odgovorili, sednite i zapišite misli na papir. To će vam pomoći da ublažite reakciju. Ukoliko niste sigurni u ono što drugoj strani želite da poručite, zatražite mišljenje osobe od poverenja. Međutim, budite sigurni kako toj osobi možete zaista verovati jer poverljivost ponekad može biti kritična, a vi nikako ne želite dodatno da zakomplikujete celu situaciju.

* Budite spremni na nastavak – imajte na umu kako jedan razgovor možda neće rešiti celu stvar, već će se taj proces ponavljati. Zapamtite kako su teški razgovori ponovljivi, a često podrazumevaju i učestvovanje većeg broja ljudi ili celih odeljenja kako bi bili uspešno privedeni kraju.

* Pozovite posrednika – ukoliko imate osećaj da bi se predstojeći razgovor mogao pretvoriti u „vruću kašu”, zamolite osobu u koju imate poverenja da u trenutku razgovora bude prisutna kako bi održavala situaciju na pristojnom nivou. Moguće je da će se zbog prisustva druge osobe sam suparnik često ponašati pristojnije, pa će se različita mišljenja moći izgladiti na bezbolniji način.

* Uverite se u ispravnost pretpostavki – često smo skloni da zaključimo kako raspoznajemo motivaciju drugih, pa brzamo sa zaključcima oko postupaka ili ponašanja drugih osoba. Kako biste izbegli ovakvu grešku, ne opterećujte se razmišljanjem ko je u pravu, već nastojte u potpunosti da razumete drugu stranu (to nema veze sa opravdavanjem). Budite iskreno zainteresovani, što će vam pomoći u percipiranju cele situacije. Odvajanje činjenica od pretpostavki je ključ stvarnog razumevanja. Česta pitanja takođe prekidaju igru krivice i stvaraju okruženje poverenja umesto sumnje.

Naoružani ovim savetima, bićete spremni za sledeći težak razgovor s kolegom ili klijentom. Uz to, bićete bliže i postizanju pozitivnog rezulta

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: