KAKO SE I ZAŠTO NE PREPUŠTATI DOSADI

I radoznalost se vežba

Neki ljudi, potiskujući svoju prirodnu i zdravu radoznalost, okreću se za njenim drugim, nekreativnim i nekorisnim oblicima – gutajući besmislene i beznačajne informacije, ogovarajući, prateći tuđe živote tragaju za tuđim nedostacima, slabostima, porazima ili nesrećama. Sasvim sigurno ovakva vrsta radoznalosti nije snaga, već slabost. Radoznalost kao snaga povezuje se s inteligencijom i sposobnošću za rešavanje problema, a sasvim sigurno je bitno obeležje svih intelektualno velikih ljudi. Stručnjaci tvrde da je radoznalost i veština koju možete savladati, razvijati i naučiti da je podstičete.

* Radoznalost podstiče um na aktivnost – Radoznali ljudi uvek ispituju, razmatraju, traže odgovore na svoja pitanja. Um im je aktivan, ne pasivan u iščekivanju odgovora. Mentalna vežba radoznalosti jača vaš um!

* Radoznalost otkriva nove mogućnosti – Kada ste radoznali, istražujete i sagledavate nove mogućnosti koje možda u normalnom okruženju nisu tako očite. Samo radoznali um je u stanju da gleda ispod površine i otkriva nove svetove.

* Radoznalost donosi uzbuđenje otkrića – Jednostavno, nije vam dosadno. Nestaju rutina i jednoličnost, aktivnom radoznalošću naći ćete nove stvari koje vas zanimaju, nove mentalne igračke.

* Radoznalost je povezana i s visokim učinkom – Radoznale osobe su često dobri slušaoci, koji su onda i sposobni da uspešno vode konverzaciju. Može se povezati i sa znanjem: što više učimo, više želimo da znamo, zar ne?

Kako je moguće razvijati radoznalost?

* Budite otvorenog uma – Svesno budite spremni da učite, ponovo naučite nešto što već mislite da znate, drugačije učite o onome u šta ste uvereni, i čak da promenite mišljenje!

* Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo – Ako sve samo prihvatate, bez potrebe da se i pitate, izgubićete sposobnost da se upitate može li biti i drugačije. Uvek nastojte da sagledate stvari ili ljude ispod površine.

* Neumorno postavljajte pitanja – Zašto su zvezde na nebu? Kako to da su sjajne? Kada su postale sjajne? Odakle su došle? Kada neće biti sjajne? Ko ih može dotaći? (mali primer pitanja jednog deteta). Šta, zašto, kada, ko, gde i kako – najbolji su prijatelji radoznalih ljudi.

* Nemojte ništa da proglasite dosadnim – Kada za nešto kažete da je dosadno, zatvorili ste jedna vrata mogućnostima. Radoznalim ljudima ništa neće biti dosadno, posmatraće tu istu stvar kao put ka saznanju nečeg novog.

* Menjajte svoje usmerenje – Nemojte nikada previše vremena da potrošite na razmatranje samo jedne strane pitanja kojem pristupate. Pokušajte barem da vidite ili prepoznate druge strane, ispitate ih i možda ćete probuditi svoj interes za daljim istraživanjem i doći do sasvim novih i neočekivanih rezultata.

* Vežbajte! – Svi imamo svoje navike, sigurne staze kojima se krećemo. Dozvolite sebi malo radoznalosti s vremena na vreme!

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: