NEPRIJATNI SARADNICI

Veštine komuniciranja

Na poslu nas često neki „težak” saradnik uspeva da dovede na ivicu živaca svojim jadikovanjem, kritikovanjem, vikanjem ili ogovaranjem. Uz pomoć veštine komuniciranja, možemo se odbraniti od takvih kradljivaca energije i dobrog raspoloženja.

Nekome ko se neprestano žali na sve i svakoga ne postavljajte pitanja tipa – „Kako si?”, nemojte ga kritikovati, nemojte reagovati na paćeničko držanje i uzdahe, nego stalno budite zaposleni i najbolje mu recite da vam je žao, ali da nemate vremena za razgovor.

Nemojte ogovarati druge i nemojte se uključivati u takve razgovore, čak ni odmahivanjem rukom ili kolutanjem očima, nego pokažite nezainteresovanost i promenite temu.

Suočite se s nekim ko urla ili vređa bez straha i snishodljivosti, ali nemojte ga nazivati grubim, bezobraznim i sličnim izrazima. Jednostavno mu recite da takvo ponašanje otežava razumevanje i rešavanje problema.

Nemojte otvoreno pokazivati da ste povređeni ili ljuti, jer onaj ko vas izaziva upravo to očekuje. Ne podižite glas, pokušajte normalno da dišete i mirno sedite ili stojite.

Negujte dobre odnose sa svim saradnicima uz pomoć neobaveznog čavrljanja o stvarima koje vole (muzika, filmovi, sport, hrana, hobiji…). Pokušajte da se usmerite na njihove pozitivne osobine i pohvalite ih kad nešto dobro naprave.

Imajte na umu da ni vi niste savršeni i budite otvoreni za primedbe na vaš rad i ponašanje!

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: