SAGOREVANJE OD POSLA

Poremećaj čiju štetnost mnogi prenebregavaju

Ako mislite da je sagorevanje od posla samo izgovor kojim se koriste nesposobni kako bi izbegli odgovornosti, razmislite još jednom. Stres i efekat sagorevanja od posla mogu da štete imunološkom sistemu, da vode do migrena, poremećaja varenja, kožnih bolesti, visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Sagorevanje od posla je odgovor na stres koji zaposlenom daje osećanje bespomoćnosti i frustriranosti. Pošto se ne radi o pojavi koja dolazi preko noći, važno je na vreme prepoznati njene znakove i delovati pre nego što problem postane zaista ozbiljan”.

* Ako vaši saradnici oko vas hodaju kao po jajima, lako ste svadljivi na poslu i nerviraju vas saradnici s kojima se inače dobro slažete.

* Iako ste se ranije radovali novim radnim pobedama, sada se vučete do kancelarije, a već odmah posle ručka počinjete da odbrojavate sate do kraja radnog vremena.

* Ponestalo vam je motivacije, ne osećate se ponosno nakon poslovnog uspeha, niti imate želju za novim izazovima.

* Niste više zainteresovani za druženje s kolegama. Nemate više interesa da se družite s njima ni u kancelariji, ni van nje.

* Uvek se osećate iscrpljeno, imate glavobolje, osećate napetost u mišićima i imate problema sa spavanjem.

Osećate li neki od ovih simptoma, a posebno više njih – vreme je za neke promene. Za početak biste mogli da popričate sa šefom o zajedničkom rešenju problema ili bar redefinisanju rokova. Mogući su sledeći koraci:

* Naučite da kažete „ne”.
* Redefinišite ciljeve.
* Smanjite broj obaveza na poslu i kod kuće.
* Naučite da upravljate stresom.
* Više se odmarajte i jedite zdravo.
* Na kraju – uzmite pauzu. Ovo znači da treba da uzmete godišnji odmor bez obzira na količinu posla i da svaki dan uzimate manje pauze kako biste se reorganizovali!

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: