RAZUMEVANJE SA ŠEFOM

Zajednički jezik sa šefom je veoma važan za poslovni uspeh?

Upravo vi možete upravljati šefom i svojom daljom karijerom. Ali, kada se spominje upravljanje šefom, ne misli se na zloupotrebu svoga položaja, već na pravilno usmeravanje nadređenog povodom posla.

Vi ste dužni da prenesete važne informacije o poslu, o tome kako napreduje izvršavanje zadatih ciljeva, o svim manama posla i slično. Na osnovu vaših informacija šef će doneti važne odluke. Stoga je važno da se vi i nadređeni razumete, da imate sličan način rada i da imate međusobno poverenje. Usput radite na poboljšanju odnosa s nadređenim.

* Uskladite stil rada – postoje dve vrste osoba: one koje slušaju i one koje čitaju. Dok prve žele da čuju šta govornik ima da im kaže i posle toga kreću u analizu, ove druge žele prvo pisanu informaciju i zatim se osećaju spremnim za analizu. Proces donošenje odluka takođe se razlikuje, jer neki su šefovi u potpunosti posvećeni donošenju odluka, dok drugi delegiraju svoje obaveze, pa su zainteresovani samo za najznačajnija pitanja.

* Uskladite očekivanja – nemojte olako reći da razumete šta se od vas očekuje. Istražite. S nekima od nadređenih je pre realizacije projekta potrebno prvo se posavetovati, dok drugi traže da im tačno napišete ciljeve koje želite da postignete, a tek tada će vam odobriti projekt. Nikada ne odlučujte sami.

Tok informacija – vi niste na poziciji da sami odlučujete koje informacije mogu ići dalje, a koje ne. Stoga, sve novosti o firmi, bile one loše ili dobre, morate podeliti sa šefom.

Izgradite poverenje – važno je da nadređeni ima u vas poverenje, jer će vam se na taj način pružiti prilika da učestvujete u rešavanju najtežih problema u firmi, što vodi ka unapređenju.

Iskoristite promišljeno vreme i resurse – ne oduzimajte šefu vreme zbog beznačajnih problema. Odredite prioritete koji se tiču ciljeva firme, pa o njima razgovarajte s nadređenim.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: