ŠTA ĆE VAS PITATI I KAKVE ODGOVORE OD VAS OČEKUJE NOVI POSLODAVAC?

I poslodavci imaju svoja trik pitanja. Potencijalnog šefa neće zanimati samo to da li ste kvalifikovani za određeno zanimanje, već i kakvog radnika ima pred sobom. Zato se dobro „naoružajte“ kad krenete na razgovor za posao.

Koji je vaš cilj u karijeri?

Najbolje je da kažete kako želite da steknete (razvijete i primenite) bogato iskustvo u struci, da se usavršavate i napredujete. Ako, odgovorite da želite siguran posao i platu svakog meseca, odajete utisak da vam nije važno čime se bavite i samim tim poslodavcu nećete izgledati kao prihvatljiv kandidat. Potencijalni pretpostavljeni će ceniti ako naglasite da ste spremni da pružite doprinos kompaniji i razvoju poslovanja.

Gde biste želeli da budete za 5 ili 10 godina?

Važno je da poslodavcu stavite do znanja da znate šta želite u karijeri i da vam je važan napredak. Ako nemate viziju razvoja sopstvene profesionalne budućnosti, može se steći utisak da vam je svejedno čime ćete se baviti, što povećava šanse za eliminaciju.

Kakav je bio vaš odnos sa šefom na prethodnom radnom mestu?

Bez obzira na kvalitet odnosa sa prethodnim poslodavcem, najbolje je da o njemu, kao i o kompaniji za koju ste radili, govorite kao o vrednom iskustvu iz kog ste izvukli pouke. Nemojte da ogovarate prethodnog poslodavca ili da ga pominjete u negativnom kontekstu. To može da vam donese samo negativne poene. Ne preporučuje se ni da izbegavate odgovor. Možete uopšteno da kažete da ste imali dobar ili loš odnos sa prethodnim šefom, ali da je to za vas svakako dragoceno iskustvo jer vam je donelo spoznaju kakav posao (poslodavca) želite.

Zašto želite da napustite kompaniju u kojoj trenutno radite?

Preporučljivo je da kažete da ste na prethodnom radnom mestu dostigli maksimum i da želite dalje da napredujete i da se usavršavate. Ovo je pravi razlog za promenu radnog mesta i može da bude veliki plus u očima budućeg poslodavca koji vas može videti kao ambicioznu osobu i potencijalnog člana tima.

Šta mislite o prekovremenom radu?

Koliko god da vam je mrska pomisao na prekovremeni rad, ni u snu to nemojte reći potencijalnom šefu. Dakle, potrebno je da pokažete spremnost za prekovremeni rad i dodatno angažovanje jer to poslodavci često očekuju.

Zašto bismo zaposlili baš vas, kako možete da doprinesete našoj organizaciji?

Na ovo očekivano i pomalo dosadno pitanje poslodavca nikako nemojte odgovoriti sa „Zato što mi je potreban posao“ ili „Zato što sam dobar radnik“. Takvi odgovori su isuviše tipski i bezlični. Vaše šanse za zaposlenje biće daleko veće ako smislite odgovor poput ovog: „Posedujem sve kvalitete koji su vam potrebni da bih doprinela još boljem poslovanju vaše kompanije“. Navedite i koji su to kvaliteti.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: