NAPIŠITE ISKREN CV I NE BOJTE SE POSLOVNOG INTERVJUA

Informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se uvek u obrnutom hronološkom redu – dakle krenite od onoga šta je sada trenutno aktuelno ili šta je bilo poslednje. Pazite na stil pisanja, kao i da tekst bude gramatički tačan i profesionalan – bez kolokvijalnih izraza i fraza. Koristite stručne termine koji svedoče o vašem poznavanju materije, ali nemojte preterivati, jer će vašu biografiju možda prvo čitati osoba zadužena za ljudske resurse koja iz mnoštva stručnih termina možda neće biti u mogućnosti da izvuče suštinu onoga što ste želeli da kažete i istaknete o sebi.

Izbegavajte skraćenice jer njihova upotreba ukazuje da ste nemarni. Nepotrebna ponavljanja i nabrajanja zamaraju čitaoca i zato budite što precizniji i jasniji! Budite iskreni! Nikada nemojte u biografiji iznositi neke neistinite informacije ili nešto, o čemu bi vam bilo neprijatno da pričate za vreme intervjua.

Priložite fotografiju uz biografiju. U nekim zemljama je uobičajen standard da se uz biografiju prilaže i fotografija. Kod nas to još uvek nije ustaljena praksa, ali ukoliko ubacite i sliku to će svakako pomoći poslodavcu da vas lakše zapamti. U nekim slučajevima poslodavac naglašava da je potrebno poslati i fotografiju. Ukoliko ste u mogućnosti da priložite fotografiju pazite da dokument ne bude „previše težak“, a sama slika mora biti vizuelno integrisana u CV – na vrhu početne stranice, u gornjem desnom uglu.

Osim ukoliko se na konkursu to eksplicitno ne traži, nikako nemojte sliku prilagati kao posebni fajl mejla jer je takav postupak preteran, uglavnom nepotreban, a može poslodavcu posvedočiti i o tome da ne znate kako da sliku integrišete u biografiju, te da niste u dovoljnoj meri informatički pismeni. Ovde naročito budite obazrivi po pitanju odabira fotografije koju ćete poslati, kao i koje su njene dimenzije. Svakako neprofesionalno je poslati pored CV-a sliku na kojoj ste sa svojim momkom ili devojkom na proslavi nove godine ili sa svojim prijateljima na letovanju!

Biografija nikada nije gotova. Vodite računa o tome da je uvek treba prilagođavati kompaniji i poziciji za koju aplicirate i dopuniti najnovijim podacima. Ne postoje univerzalna pravila pisanja CV-a. Sve što je ovde napomenuto bi trebalo da vam posluži samo kao smernice, a na vama je da u svoju biografiju unesete svoju individualnost i posebnost. Kada osmislite i napišete svoj CV, još jednom ga pročitajte i sami sebi postavite sledeća pitanja – Da li sam to ja? Da li su svi moji kvaliteti istaknuti na pravi način i bez preterivanja? Da li sam ponosan/na na to što sam tu napisao/la? Da li sam izostavio/la sve nebitne informacije? Da li sam uključio/la sve što bi mi pomoglo da dobijem taj posao? Da li je moj CV lak za čitanje i pregledan? Potrudite se da vaši odgovori na sva postavljena pitanja budu potvrdni!

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

2 Responses to NAPIŠITE ISKREN CV I NE BOJTE SE POSLOVNOG INTERVJUA

  1. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and brilliant style and design.

  2. strack.de says:

    You made some first rate points there. I seemed on the internet for the difficulty and found most individuals will go together with along with your website.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: