ŠANSU U KARIJERI STVARATE SAMI

Ako ne znate gde želite da stignete, nijedan vas put tamo neće ni odvesti – glasi stara izreka. Zbog toga bi trebalo tačno da utvrdite gde želite da budete i koji vam posao najviše odgovara. Nekima se „to“ dogodi u četrdesetim, nekima u tridesetim, a nekima se događa stalno. Svakih nekoliko godina požele da rade negde drugde.

Reč je o potpuno normalnoj, prirodnoj želji za promenom karijere. Novi izazovi, prekid rutine, ovladavanje novim veštinama. Ili bolja zarada, manje putovanja, manje stresa. Ili neka nova ideja kojoj jednostavno ne možete da odolite, ili pak stara ljubav prema poslu za koji tek sada dolazi vreme.

Najbolja od svih varijanti je hobi koji možete da pretvorite u posao i konačno da radite i uživate u isto vreme. Sve bi to bilo predivno, jer bi značilo da tačno znate šta želite, zašto to želite i kako ćete to postići.

Ali ako vi više ne želite da radite posao koji radite, a nemate pojma šta biste drugo započeli, tada vam je stvarno potrebna pomoć. Da bismo svoje nezadovoljstvo preobrazili u zadovoljstvo, potrebno je upravljati promenom.

To znači da ćemo voditi računa o situaciji u kojoj smo, planirati situaciju u kojoj želimo da budemo i preduzimati aktivnosti kako bismo tu željenu situaciju ostvarili.

Psiholozi su proučavali kako promene utiču na ljude i zaključili, da ljudi koji svesno odabiraju način na koji će se ponašati, pri promenama koriste informacije koje su im na raspolaganju u njihovu okruženju, a odluke zasnivaju na stvarima koje su im važne, na mišljenju o svojim sposobnostima, te procenama o posledicama koje bi mogle da uslede.

Prepoznavanje svojih slabosti i rad na povećanju samopouzdanja od ključne su važnosti. Poznajete li svoje slabosti, lakše ćete ih kontrolisati. Promena je uvek prilika za rast – važno je znati kako je iskoristiti!

Kako ovladati promenama?

* Budite u svakom trenutku spremni na promenu,
* Napravite svoju viziju i misiju,
* Razvijajte sposobnosti koje će vašu viziju i misiju podržavati u stvarnosti,
* Radite na podizanju samopouzdanja i sklonosti pozitivnom mišljenju,
* Ovladajte problemima koji se nađu na putu sprovođenja promena.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: