ŠTA KARAKTERIŠE POŽELJNA RADNA MESTA

Muškarci i žene različito vrednuju glavna obeležja poželjnog radnog mesta. Ženama je najvažnije poverenje, dok je muškarcima bitno druženje.

Od ukupno 44 obeležja koja su ponuđena u obimnom istraživanju, žene su kao najvažnije navele čak 19 različitih obeležja. Njima je u većoj meri nego muškarcima, važniji visok nivo poverenja između menadžmenta i zaposlenih. Osim toga, žene više cene otvorenu komunikaciju unutar kompanije. Takođe, žene u većoj meri cene ako se na radnom mestu prepoznaje i nagrađuje individualni i timski uspeh.

Budući da žene često teže uspostavljanju ravnoteže između ličnog života i posla, ne čudi da im je u većoj meri važno da menadžment prepoznaje vrednost ličnog života i omogućava zaposlenoj uspostavljanje privatno-poslovne ravnoteže. Briga za privatni život zaposlenih, zbog povećane mobilnosti i dinamičnosti tržišta postaje sve važnije obeležje poslodavca i radnog mesta, pa je to obeležje ženama važnije jer su i one same svesne brojnih obaveza, koje bi želele da budu u mogućnosti da organizuju.

Muškarcima je samo jedno ponuđeno obeležje važnije nego ženama, a to je mogućnost uspostavljanja socijalnog kontakta sa saradnicima, koje se inače nalazi pri dnu, gledajući ukupne rezultate.

Uopšte, rezultati su pokazali da je zaposlenima na radnom mestu najvažnije poverenje između menadžmenta i zaposlenih, slede dobra plata, prepoznavanje i nagrađivanje visokog kvaliteta, prilike za profesionalni razvoj i pogodnosti za zaposlene i otvorena komunikacija.

Svi navedeni faktori, još veći značaj imaju među mladim ispitanicima, koji posebno cene prilike za profesionalni razvoj i mogućnost uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: