PROIZVODNJA OPREME ZA ŽELEZNICU

Prva fabrika za proizvodnju parnih lokomotiva, izgrađena je 1823.godine u Velikoj Britaniji. Zbog suviše velike cene proizvodnje ovih lokomotiva, odustalo se od njihove upotrebe (s retkim izuzecima – Kina) u korist električnih i dizel-lokomotiva. Pronađen krajem XIX veka, dizel-motor se snažno razvija posle drugog svetskog rata (preovlađuju u SAD i većini država u razvoju). Lokomotive na električni pogon (preovlađuju u Evropi), ne razlikuju se od prvobitnih tramvaja (njihova evolucija i istraživački rad nad turbomotorima, omogućili su uvođenje VVB – vozova velike brzine, početkom 80-ih godina XX veka).

Mnogi proizvode opremu za železnicu, ali samo nekoliko država preovlađuje u tehničkom pogledu – Francuska (grupa Alstom), Nemačka, Italija i Japan. Firma JR Higashi Nihon u Japanu, od 1995.godine sprovodi eksperimente s novim konceptom VVB, koji postižu brzinu do 450 km/h (Star 21 – danas uspešno funkcioniše). Svetsko tržište vozova velike brzine, podeljeno je između Francuske, Nemačke i Italije, ali je za sada Francuska najveći izvoznik (u Južnu Koreju, Španiju i SAD). Proizvodi starijeg datuma (električne i dizel lokomotive, specijalni i putnički vagoni), predmet su intenzivne međunarodne trgovine, industrijski razvijenih država u države Trećeg sveta.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: