VISOKOGRADNJA

Ovaj sektor obuhvata veliki broj veoma različitih aktivnosti, čiji je cilj da pruži potreban materijal za izgradnju stanova, industrijskih i poslovnih objekata (prisutan je u svim državama sveta i traži veliku radnu snagu). Veliki broj preduzeća obavlja ovu delatnost (najčešće je reč o malim i srednjim preduzećima, mada postoje i veće kompanije za javne radove, koje nude svoju mehanizaciju, ,,znanje i tehnologiju,,).

Tehnika građenja, koja je ostala ista tokom vekova, znatno se promenila u drugoj polovini XX veka, pojavom novih i optimizacijom postojećih materijala (beton, staklo). Severna Amerika je uvela novine, krajem XIX veka, izgradnjom prvih nebodera na Menhetnu (Newyork). Čelična armatura, koja stiže iz SAD omogućava da se grade sve više i više građevine, prvo u Evropi, zatim u Aziji. Danas, sve svetske metropole (uključujući i države u razvoju), imaju delove grada s kulama i neboderima, koje su namenje eksklutivnom poslovnom prostoru. Obnavljanje starih građevina i njihovo dovođenje u sklad sa današnjim normama bezbednosti, predstavlja novu aktivnost (kombinacija modernih urbanih stilova gradnje – starih i novih).

Posle drugog svetskog rata, industrijski najrazvijenije države, donele su programe za izgradnju velikog broja stanova zbog demografskog rasta (stambene zgrade i porodične kuće) – više od polovine stambenih objekata. U državama trećeg sveta, galopirajuća urbanizacija, dovodi do brzog razvoja ove aktivnosti u Latinskoj Americi. Kao dinamičan sektor, visokogradnja, ostaje zavisna od domaće i međunarodne konjukture.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: