ČUDAN ŽARGON DANAŠNJICE

Zamilsite sebe u svetlu današnjice, čija populacija komunicira jedva razumljivim jezikom, izgleda smišljenim da bi zbunio, postideo, čak i preplašio ljude. Svaki put kada pitate – Šta to znači? Vaše pitanje dočeka, ili tišina ili ruganje. I zato, prestanite da zapitkujete i pravite se, da sve razumete, klimajte glavom, kao da odobravate sve te gluposti današnjice, koje se neprestano šire oko Vas. Možete da probate, da i sami koristite taj čudesan svakodnevni sleng, iako pogrešna upotreba jedne reči u pravoj situaciji, može da završi tako što će Vas ponižavati, proterati ili nešto gore – mnogo gore.

Ovaj surovi svakodnevni opis komunikacije, nije karakterističan više samo za javnost i čaršiju. Mogao bi se prepoznati i u poslovnim krugovima, pa i u porodičnim domaćinstvima zajednice. Svaki građanin, koji razume Power Point prezentaciju, zna za prednosti ovakvog otmenog urbanog žargona, uključujući i neznatnu manjinu pismenih, koja stvarno zna da sastavi, jednu celu rečenicu na engleskom.

Kako razumno razmenjivati tako zastrašujuće izraze, neprijateljsko raspoloženje, nerazumne naredbe i agresivnost. Takav jeziv sleng, moguće je razvijati samo u zavisnim korporacijama, koje posluju u nemilosrdnoj konkurenciji na kriznom tržištu današnjice, vrednujući samo extra profit i uspeh multi korporacije. Ko jednom ovlada tim žargonom, verovatno na neki način napreduje u čvrstoj hijerarhiji korporativnog menadžmenta. Možda, čak poveća i zaradu, oslobađajući je od poreza, jačajući pritom društveno korporativnu odgovornost prema zajednici.

Pa ipak, nema odgovarajuće škole ni kursa, kako bi se namakle neophodne veštine i iskustvo ekspertize. Ovakva razvojna stopa visoko specijalizovane komunicije i poslovanja, menja tradicionalne vrednosti standardizovane zajednice i predstavlja u najmanju ruku – veliki potencionalni rizik stanja realnosti, koji otvara profesionalnu korporativnu šansu.

Kako nekad, tako i danas, ima i onih koji ne misle, da treba da se malo više potrude ili bar malo razumeju proces tranzicije zajednice. Oni su verovatno navikli, da imaju ekspertske timove oko sebe, koji im sve vreme objašnjavaju realno stanje nerazumne kolektivne depresije – kao što je misteriozna institucionalna i zakonska regulativa, namerno zbunjujući logički okviri i neke opšte i posebne dnevne zapovesti.

Da li neko od nas tvrdoglavih, može da se oslobodi takve arogancije. Trebali bi svi – skoro cela zajednica, da nađemo malo vremena i porazgovaramo kao obični ljudi. Ovako se definitivno ponašamo, kao da smo bolesni turisti na nepoznatoj planeti. Srećom ,,mnogi od nas,, imaju dovoljno vremena i novca, za beg iz realnog života i glamuroznu teatralnost Holywooda. Međutim, da li ćemo svi tako zbunjeni, biti sposobni da se suočimo sa posledicama i mogućnostima, da nas porazi bujica savremenih nerazumnih pojava i informacija. Ako neko od nas savlada globalne životne lekcije i vredno radi domaće zadatke, možda će i uspeti da nas još malo pogura ,,sve zajedno unapred,, otvori nam oči i integriše nas sa belim svetom.

Goran Stojanović

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: