SRPSKI GLAS RAZUMA – Dr.RODOLF ARČIBALD RAJS

,,Neke Vaše mane će, ako ih ne otklonite, biti pogubne po Vašu naciju. Ne bih Vam bio prijatelj, ako ne bi povikao ,,čuvajte se,, i ako Vam ne bih, uz vrline, koje su istinski lepe, ukazao kao u ogledalu, na Vaše loše strane. Neću skriti od Vas ništa bitno od onoga što sam video, jer pravi prijatelj nije onaj koji Vam laska, već onaj koji Vam kaže istinu – celu istinu,,

Čujte Srbi! Čuvajte se! Od koga? Od sebe.
1.Jun 1928.godine, Beograd

Šta Vam je činiti?

,,Daleko od toga da sam Vašu skicu načinio potpunom, ali sam Vam rekao dovoljno da shvatite ostalo. Uz ,,inteligenciju,, i političari su uzrok što Vam je država u nimalo zadovoljavajućem stanju. Njihov primer deluje na narod. Stari, poštovani i čestiti običaji se sve više gube i ustupaju mesto pobesnelom samoljublju, razuzdanom snobizmu i sve većem nemoralu. Krajnje je vreme da se tome stane ukraj i da se pomete to đubre, koje najpre ponižava Vaš narod, da bi ga zatim i uništilo. Ne dozvoljavajte više da Vam politikanti, smatraju otadžbinu kravom, oko koje se cenkaju. Izbacite sve te profitere i interese svoje zemlje poverite najmudrijima, najpoštenijima i državi najodanijim ljudima iz Vaše nacije,,.

Pripazite se!

,,Rđav primer Vaše ,,inteligencije,, i politikanata, najžešće je zarazio Vašu divnu omladinu. Dopustili ste tako, da umre duh Vaše omladine. Dozvolili ste, da se ona ugleda na sve one Vaše skorojeviće, zabušante, zelenaše, ratne profitere, sumljive političare, zatrovane žudnjom za novcem. Vaša omladina je njihova žrtva. Obrazovana je po uzorima na njih. Dužnost Vam je bila, da je sačuvate od tog uzora, a vi to niste učinili. Pripazite da Vas taj nemir jednog dana, preskupo ne košta. Može Vas koštati i zemlje, jer ova omladina se neće žrtvovati na oltaru otadžbine, kad zazvoni na uzbunu (a zazvoniće jednog dana), kao ona omladina, koja je vodila oslobodilačke ratove. Današnja omladina će Vam odlučno reći, da nipošto ne želi da gine, jer joj to ništa ne donosi. Zna ona iz iskustva, gledala je ona svojim očima i kako oni koji su se žrtvovali u modernoj Srbiji, dobijaju nogom od pozadi,,.

Vaša budućnost je u vlastitim rukama!

,,Otvoreno sam Vam rekao, šta sam video kod Vas i šta je opasno po budućnost Vaše zemlje. Nisam sve rekao, samo sam Vam ukazao na ono najštetnije. Verujte mi, da me je to često zabolelo i da sam tu opasnost možda više osetio nego vi. Zašto? Naprosto što volim Vašu zemlju – a od nje ništa ne očekujem – idealističkije od Vas. I što sam joj žrtvovao, sve što čovek može da žrtvuje. A znate dobro, da što se čovek više žrtvuje za nekoga ili nešto, to mu je privrženiji. U presudnim trenucima, jemčio sam za Vas. Ne bih želeo, da mi neko kaže, da sam to činio za naciju, koja to ne zaslužuje. Dajte prednost svojim vrlinama i iščupajte iz tela one ružne bubuljice, na koje sam Vam ukazao. Vi to možete, da učinite. Telo Vam je zdravo. Samo ga prlja površinska kožna bolest. Trljajte, snažno, trljajte svoje telo i skinite tu ružnu prljavštvinu, koja ga nagrđuje i pogani,,.

,,Nemojte dozvoljiti da Vaša lepa duša propada u tom đubretu, koje se na njoj taloži. Nacija koja je vekovima odolevala borbom i uvek imala dovoljno izazova, ne bi trebala da dopusti, da je pojarmi šaka sebičnih i podmitljivih politikanata, gnusnih šićarđija, prezira dostojnih zabušanata i zločinskih profitera i zelenaša. Uprkos svemu, ja verujem u budućnost Vašeg naroda. Duh Vaš, probudiće se, ali moraće mnogo brže da se budi, jer bez njega ćete možda doživeti novo vreme ropstva, koje ni u čemu neće zaostajati za onim istorijski pretrpljenim, koje su Vaši preci pobedili žrtvovanjem i junaštvom. Sudbina Vam je u vlastitim rukama – blistava budućnost ili novo ropstvo! Ipak, sreća je i što Vaš narod ponajviše čine ,,seljaci sa vrlinama,, a ne ,,inteligencija sa manama,,.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: