EKSPLOATACIJA DRVETA

Resursi u drvetu, veoma su različiti na kontinentima. Ukupan šumski pokrivač na planeti iznosi 35 miliona kvadratnih kilometara. Najveće šume na svetu, nalaze se na najudaljenijim geografskim širinama – gusta šuma ili zimzelena vegetacija, na nižim geografskim širinama u blizini ekvatora (Anazonija, Indonezija, ekvatorijalna Afrika – s toplom i vlažnom klimom 20 miliona kvadratnih kilometara), tajga na višim geografskim širinama (Skandinavija, severni deo Rusije, veliki deo Kanade i Aljaske – sa izuzetno hladnom klimom na 12 miliona kvadratnih kilometara). Ove šume, prostiru se hiljadama kilometara. Šume sa umerenom klimom, međusobno se razlikuju, po mestu na kome se nalaze (blizina okeana, unutrašnjost) i po sastavu flore (lišćarske vrste drveća ili četinari) i prostiru se na oko 18 miliona kvadratnih kilometara.

Šume imaju veoma važnu ulogu, u regulisanju atmosferskih pojava i decenijama ubrzana seča šume u industrijski razvijenim državama, postavlja problem granice njihovog korišćenja za potrebe industrije, kao i krčenje za dobijanje obradivih površina. SAD i EU sistematski pošumljavaju od 80-ih godina XX veka, s ciljem da očuvaju šumsko nasleđe. Šume u međutropskoj zoni i tajga, izložene su intenzivnoj seči. Kanada planira da obustavi krčenje na svojoj teritoriji. Uprkos konstatovanim zloupotrebama, procenjuje se da je krajem XX veka, polovina svetskih šuma, ostala nedirnuta.

Za eksploataciju šuma koriste se sve moćnija mehanizovana sredstva (lančane testere, mašine za izvlačenje drveća s korenom), koja povećavaju produktivnost (od seče drveća, preko prevoza, do pilane). U eksploataciji šuma, preovlađuju multinacionalne kompanije japanskog, evropskog i američkog porekla, koje rade u državama tropskog regiona. U Evropi, eksploatacijom šume, najčešće se i dalje bave manje kompanije. Severna Amerika (SAD i Kanada) daju 46% svetske eksploatacije drveta, a ostatak obezbeđuju države tropskog regiona (Malezija, Indonezija, Brazil, Čile, Kina, Obala Slonovače i Gana). Uprkos ogromnom bogatstvu u šumama, proizvodnja drveta u Rusiji, smanjila se tri puta u zadnjoj deceniji XX veka. Razmena drveta u svetu, sve je veća – Brazil je postao najveći izvoznik tropskog drveta.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

2 Responses to EKSPLOATACIJA DRVETA

  1. Onesies says:

    Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I will be grateful if you continue this in future. Many people will benefit from your writing. Cheers!

  2. Appreciate it for helping out, good information.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: