DA ILI NE – ŠTA JE BOLJE?

Zadnjih dvadesetak godina ,,druge polovine, doživljavanja sopstvenog života,, ukazuju mi, da u našoj zajednici postoji ,,previše nas,, koji donosimo, mnogobrojne pogrešne odluke. Pritom, između gubitaka i dobitaka, ne pravimo skoro nikakvu razliku. Živimo u ,,okruženju ogledala,, svakodnevno doživljavajući, posledice rasturanja zajednice, preduzeća i porodica, pri čemu nas licemerno ne pogađa ,,razvoj potpunog rasula,, – moralna beda, ekonomsko siromaštvo, korupcija i organizovani kriminal. Bilo da smo to želeli da vidimo ili ne, verovatno smo se našli u takvoj poziciji pojedinačno, ali i zbog kolektivnih odluka koje smo (ili nismo ) donosili.

Idalje se pitam – Gde smo pogrešili i šta možemo učiniti da to promenimo? Da li možemo biti sposobni za samostalno donošenje boljih odluka, koje bi nam omogućile da uživamo u boljim poslovnim i privatnim rezultatima? I ako dovoljno nas, donese ispravne odluke u sopstvenim životima, da li mi zajedno možemo stvoriti bolju zajednicu, bolje poslove i bolje porodice?

Kad se većina nas ,,osvrne oko sebe,, izoštrenim čulima može sagledati, pojedine sopstvene greške. Znajući da niko, ne želi da donese lošu odluku, idalje sagledavam ,,bolju mogućnost,, i osećam, verovatno kao i većina – da su naše loše odluke, zasnovane na iluzijama u koje verujemo, dok su naše bolje odluke donešene na realnosti, koje smo na vreme uočavali. Najverovatnije se ovako može definisati najpouzdaniji ljudski sistem, koji nam pomaže da napravimo razliku između toga – Šta je dobro po nas? … i Šta je loše po nas? Ako se i praktično ispostavi, da je ovaj najjednostavniji sistem vrednosti od koristi, nadam se da ćemo se uzajamno razumeti i pomoći jedni drugima, da ga u potpunosti – otkrijemo, razvijemo i primenimo prilikom ,,oplemenjivanja naše zajednice,,. Kako mi to i znamo da preporučimo svojim prijateljima – ,,iskoristimo prave vrednosti, da bi napredovali,,.

Goran Stojanović

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: