VINOVA LOZA I VINO

Danas u svetu, vinogradi zauzimaju površinu od 7,6 miliona hektara (u Evropi 62% i u Aziji 22%, Južna i Severna Amerika i Afrika po 4-5%, Okeanija 1%). Evropska unija je velika vinogradarska zona u svetu. Površina njenih vinograda smanjila se, zbog zamene masovne proizvodnje, kvalitetnijim proizvodima. Njena godišnja proizvodnja varira, ali je uvek preko 60% svetske proizvodnje (uprkos godišnjoj tendenciji pada od 1%).

Stona vina predstavljaju više od polovine evropske proizvodnje, ali se povlače u korist kvalitetnog vina. Tri države dominiraju vinogradarskim sektorom proizvodnje grožđa i vina – Francuska proizvodi najviše po zapremini, kvalitetu i raznolikosti (21% godišnje svetske proizvodnje), Španija ima najviše vinograda (13% godišnje svetske proizvodnje) i Italija (20% godišnje svetske proizvodnje). Daleko iza njih su – Rumunija 2,5%, Portugalija i Grčka, sa po 2%.

Vino je proizvod koji se isključivo dobija potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg, muljanog ili nemuljanog grožđa, ili šire (soka) od grožđa. Vino s poreklom, odražava podneblje sa koga dolazi preko dve najvažnije komponente – zemljišta i klime uz odgovarajuću vrstu loze (genetskog nasleđa čokota). Odabiranjem i delimičnim ili potpunim korišćenjem elemenata i osobina grožđa (crvenog ili belog), prave se različite vrste – crnog, roze i belog vina. Degustacija vina, predstavlja umeće da se načini ekspertiza vina (odvija se u tri faze – posmatranje, opisivanje i davanje mišljenja o vinu).

Međunarodna trgovina vinom je veoma aktivna, posebno u okviru EU, u kojoj se početkom XXI veka realizuje više od 50% svetske razmene. U proseku, 20-25% godišnje svetske proizvodnje vina, predmet je trgovinske razmene (visoka stopa za prehrambeni proizvod). Razmenjeni obim se povećava do paradoksa – jer su države EU, i veliki proizvođači i veliki uvoznici vina (Nemačka, Velika Britanija i posebno Francuska). EU uvozi vino iz Australije, Južne Afrike, Argentine, Čilea, SAD (od svake države po oko 600.000 hl/godišnje). Države EU izvoze vino, uglavnom po cenama koje nisu suviše visoke.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: