VODA I GAZIRANA PIĆA

Bez vode, nema života. Ona je pokretačka snaga vitalnih elemenata, potrebnih ljudima, životinjama i biljkama. Tkivo čoveka, često sadrži preko 80% vode. Količina vode na planeti Zemlji je velika, ali najveći deo nje je nepristupačan ili ne može da se koristi (95,5% vode je slano, 2% se vode nalazi u ledničkim pokrivačima i lednicima), dok je ostatak nejednako raspoređen. Voda koja se koristi iz jezera, reka, kao i vodena para iz atmosfere, predstavlja manje od 1% raspoložive ukupne količine.

Na početku XXI veka, potreba za vodom veća je od postojećih resursa u tridesetak država. Razne međunarodne institucije, sve više ukazuju na strateški značaj vode, u neposrednoj ishrani čoveka i za potrebe poljoprivrede. Voda isporučena za piće ljudima, ne sme da bude štetna po zdravlje korisnika. Potrebno je da odgovara određenim kriterijumima u pogledu – boje, mirisa i ukusa, bistrine, bakterioloških svojstva, mineralizacije i mora se obrađivati. Zbog nestašice vode, mnoge države u razvoju, izložene su riziku od bolesti, koje se prenose vodom. Pitka izvorska voda određenog porekla bez ikakve obrade, naliva se u posude za isporuku potrošačima (sa neophodnom dozvolom nadležnog organa).

Prirodnom mineralnom vodom naziva se voda s terapeutskim svojstvima, sa izvora čije je korišćenje odobreno odlukom nadležne institucije. Po opštem pravilu, za mineralnu vodu karakteristično je prirodno poreklo, stabilan sastav koji garantuje stalan organoleptički kvalitet i specifičnost, kao i velika bakteriološka čistoća. Naziv ,,gazirana voda,, rezervisan je za prirodno gaziranu vodu. Izraz ,,bezalkoholno osvežavajuće piće,, (sa manje od 1% alkohola u zapremini), odgovara američkom izrazu ,,soft drink,, i označava sva bezalkoholna pića, izuzev mineralne vode i voćnih sokova.

Razlikujemo – limunade (zaslađena gazirana pića, prozirne ili bezbojne boje, sa dodatkom prirodnih ekstrakta limuna i drugih agruma), sode (zaslađena gazirana pića, bistra ili mutna, koje pored prirodnih ekstrakta od agruma, sadrže i dozvoljene sintetičke boje) i kole (zaslađena gazirana pića, različite od soda vode zbog prisustva kole, karamele, kofeina i ,,ponekih tajnih komercijalnih dodataka,,). Gazirana pića predstavljaju nepovoljnu sredinu za mikrobe, zahvaljujući otsustvu vazduha, visokom sadržaju gasa ugljenika i jakoj kiselosti.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: