PRVIH MESEC DANA BLOGOVANJA – AFIRMACIJE SAVREMENIH EKONOMSKIH VREDNOSTI I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA

Poštovani, sugrađani, komšije, prijatelji i partneri, bloga borefor – BorskiEkonomskiForum, naše lokalne zajednice i Borskog okruženja, prošlo je prvih mesec dana postojanja bloga i naše zajedničke znatiželje, istraživanja i sagledavanja afirmacije savremenih globalnih mogućnosti i integracije lokalnih ekonomskih aktivnosti i građanskih inicijativa naše zajednice u neposrednom okruženju (pri čemu je evidentirano više od 2.600 poseta i komunikacija preko bloga i društvenih mreža, neposredno u neformalnim kontaktima i razgovorima sa građanima).

Analizom poseta, komentara i sugestija, primetno je veće interesovanje i potreba građana zajednice za neophodnom javnom podrškom, pojedinih razvojnih – ekonomskih aktivnosti (privatno biznis poslovanje) i ruralnih delatnosti (agrobiznis i kooperativa) u našoj lokalnoj zajednici. Ovakve alternativne mogućnosti jačanja naše lokalne monostrukturne ekonomije, stvaranjem dodatnih ekonomskih vrednosti u zajednici – specijalizacijom, organizacijom i udruživanjem privatnih inicijativa i aktivnosti građana i privrede uz javnu podršku lokalne vlasti, ukazuju na mogućnost razvoja profitabilnije i konkurentnije lokalne ekonomije, koja bi promovisala javno-privatno partnerstvo i otvorila savremenu mogućnost integracije naše zajednice sa regionima države i evroregionima.

BorskiEkonomskiForum poziva da svi zajedno u javnom dijalogu bloga, jačamo neposrednu javnu afirmaciju i globalnu ekonomsku aktivnost naše lokalne zajednice – javne zajedničke i privatne lične inicijative, i pritom razvijamo sopstvene strateške i razvojne vrednosti i kapacitete, prema resursima i potrebama, na putu tranzicije (restrukturiranja, revitalizacije i razvoja) i integracije naše lokalne ekonomije. U javnom strateškom procesu, razvojnih ekonomskih inicijativa i aktivizma u našoj zajednici, možemo javno zahtevati neophodnost i potrebu postizanja, razvojnog političkog konsenzusa u parlamentu naše lokalne zajednice. Javna razvojna deklaracija lokalnog parlamenta, sprovođenje javnog procesa dijaloga – građana, privrede i vlasti, izrada, usvajanje i implementacija javnog strateškog razvojnog dokumenta lokalne zajednice, promovisaće našu profitabilniju ekonomiju, partnerstvo i integraciju, u kojoj će RTB Bor imati privilegovan status, lokalnog partnera zajednice i države.

Usvajanje (od strane zakonodavne lokalne vlasti) i implementacija (od strane izvršne lokalne vlasti) strateškog dokumenta sa definisanim logičkim okvirom (vizijom, dinamikom, vremenskim periodima i budžetom aktivnosti) ekonomskog razvoja i integracije u javnom procesu zajednice, biće garant razvojnog kontinuiteta naše lokalne ekonomije. Javnu efikasnost i transparentnost rada lokalne vlasti, vrednovaće institucije procesa – monitoringa, evaluacije, supevizije i revizije definisanih strateških procedura. Tako ćemo, razvijati lokalne kapacitete, koji će nam pomoći da savremeno globalno putujemo i gradimo partnerske institucije (IPA koridorima) – ,,bez obzira, ko će biti pilot našeg malog zajedničkog aviona,,.

Goran Stojanović

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

2 Responses to PRVIH MESEC DANA BLOGOVANJA – AFIRMACIJE SAVREMENIH EKONOMSKIH VREDNOSTI I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA

 1. Ivan says:

  Neka zivi, zivi blog…
  Treba nam otvoreni, realni i trezven pristup nasim zivotima i problemima…pristup koji ce emitovati zdravi optimizam na banalnoj istini da god postojimo imamo sansu za bolje.
  Verujem da ovaj blog podstice slican pristup i da je pokazatelj potrebe za smislenijim.
  Zato neka zivi, zivi blog

  Pozdrav

 2. Deda says:

  Samo napred, srecno!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: