ČOKOLADA

Čokolada se pravi od mešavine kakao putera (liker) ili od praha kakaoa (plemenitog materijala, koji daje čokoladi strukturu i miris), sa šećerom i eventualno mlekom. Kakao pasta se meša u ogromnoj posudi – mešalici (do 10 t), 24 sata i od izuzetnog je značaja za strukturu i aromu gotovog proizvoda. Na izlasku iz mešalice, finalizuje se izlivanje pripremljene čokolade u kalupe (brzo i automatski) i posle hlađenja (na temperaturi 5-10 ºC), čokolada se pakuje tvrda. Tokom mešanja, mogu se dodavati razni sastojci, emulzije, arome, razno suvo voće…

Čokolada predstavlja proizvod konditorske industrije (sa osnovnim kriterijumom sadržaja kakaoa od 35 g, pri čemu je od toga 18 g kakao putera, u proizvodu od 100 g). U konditorskoj industriji, razlikuju se – čokolada za mazanje (osnovna čokolada), čokolada za kuvanje, čokolada koja se topi, mlečna čokolada i bela čokolada.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: