ZAČINI, MIROĐIJE I AROMATI

Začini, biljni ili biljnih izdanaka, celi ili u prahu, upotreblajvaju se za davanje mirisa i poboljšanje ukusa namirnica. Mirođije se prave od povrča, začina i aromata, troše se uz druge namirnice radi podizanja ukusa. Aromati su biljke karakterističnog prijatnog mirisa i nisu gorki i ljuti. Začini i aromati, ostavljaju prijatan ukus prilikom konzumiranja i imaju baktericidno dejstvo, koje olakšava čuvanje pripremljenog jela. Neki začini imaju i druga terapeutska, karminativna, antispazmatska, hepatitska i čak afrodizjačka svostva.

Začini se komercijalizuju u prirodnom stanju, ili u prahu (posle obične stabilizacione obrade – sušenja, fermentacije, beljenja…). Sastojci ovih proizvoda, koriste se i u prehrambenoj industriji – esencijelno ulje (izvučeno zagrevanjem na vodenoj pari) i oleosmole (dobijene ekstrakcijom pomoću organskih rastvarača). Glavni začini koji se koriste u ishrani su – cimet, kardamon, kari, karanfilić, kurkuma, đumbir, muskatni orah, ljuta paprika, biber….

Mirođije koje se koriste u ishrani su – kapra i kapućino (cvetni izdanci se potapaju u sirće ili salamuru), kornišoni (sitni krastavci potopljeni u sirće, mešaju se sa drugim povrćem u proizvodnji turšije) i zauljeni senf (dobija se na osnovi drobljenih zrna gorušice, crne ili bele slačice – mešavinom i rastvara se u soku od zelenog grožđa, belom i crnom vinu, širi od grožđa ili sirćetu – prema tradicionalnoj recepturi). Za poboljšanje konzervacije, bolje i ukusa, dodaju se razni aditivi (vinska ili limunska kiselina), boje (hlorofil) i drugi začini. Ako se ostave po strani vanila, anis i anđelika (koji se dodaju slatkim jelima), aromatske biljke daju jelima prijatan ukus.

Aromati koji se koriste u ishrani su – beli i crni luk, kopar, bosiljak, krosuljica, vlasac, korijandor, kim, kozalac, lovorov list, nana, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, majčina dušica… Sirće potiče od sirćetne fermentacije vina (koja se odvija na običnoj temperaturi i na slobodnom vazduhu, pod uticajem bakterije koja stvara tanku skramu na površini vina – cvet ili sirćetna matica), nekad se pravilo po kućama i zanatskim radionicama, dok se danas pravi i industrijski od alkohola – prokislog vina, veštačkog alkohola ili alkohola od jabuke.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: