TAJNA USPEŠNOG POČETKA – GAY KAWASAKI

Od prikupljanja kapitala do zapošljavanja pravih ljudi, od definisanja stava s kojim ćete izaći pred svet do stvaranja zaštićene marke, od noviteta o kojem se priča do prestizanja konkurencije, od predsedavanja odborom direktora do stvaranja zajednice… novi proizvod, nova usluga, nova kompanija, nova filijala, nova organizacija, novo vreme – bilo šta novo, sve se može, kad se hoće!

U početku postoji san koji ne prolazi, bljesak nadahnuća, kakav sine samo jednom u životu, opsesija, ideja koja će promeniti svet, neka sprava koja još nije viđena, nešto što će izazvati veliki preokret. Svi koji žele da poprave svet, najpre postanu opsednuti nekom veličanstvenom idejom. Ali, šta je potrebno da bi se ta ideja sprovela u delo?

Postoji mnogo načina da se opišu plima i oseka, jin i jang, rastuće i opadajuće faze poslovnih ciklusa. Evo još jednog – mikroskopi i teleskopi. U fazi mikroskopa, ogromna je potreba za staloženim razmišljanjem i vraćanjem nekim suštinskim pitanjima. Stručnjaci stavljaju pod lupu svaku pojedinost, stavku i trošak i potom zahtevaju detaljne prognoze, dugotrajno istraživanje tržišta i sveobuhvatnu konkurentnu analizu. U fazi teleskopa, preduzetnici i menadžeri izbliza, zaviruju u budućnost. Sanjaju o ,,sledećem velikom poduhvatu,, menjaju svet i puštaju one s kasnim paljenjem, da guraju njihovu prašinu. Mnogo novca se potroši uludo, ali neke sumanute ideje, ipak opstaju i svet napreduje. Kad su teleskopi u pogonu, svi su astronomi i svet je pun zvezda. Kad nisu, svi žurno isuču svoje mikroskope i svet je pun mana. Činjenica je, da su Vam za postizanje uspeha potrebni, i mikroskopi i teleskopi.

Problem je u tome, što to podrazumeva, prikupljanje informacija, koje su razbacane po stitinama knjiga, časopisa, diskusija i sajtova. Takođe, podrazumeva i razgovore s desetinama stručnjaka i profesionalaca – pod uslovom da uspete da dođete do njih i da možete da ih platite. Mogli biste da provedete sve vreme u učenju, umesto delanju. A suština preduzetništva je u tome da radite (delate), a ne da učite kako da radite (delate). Jer je Vaš cilj da promenite svet, a ne da ga proučavate! Ključ uspeha leži u preživljavanju mikroskopskih zadataka i istovremenom približavanju budućnosti. Najuzbudljivija rečenica, koju možete čuti u nauci – ona koja najavljuje nova otkrića, nije – ,,Eureka,, (Pronašao sam!), već – ,,Baš čudno,,?

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: