STRATEŠKE RUDE

Pod pojmom ,,strateške rude,, podrazumevaju se manje-više retke rude, koje sadrže ili ne sadrže gvožđe i koje su od izuzetnog značaja, jer ulaze u sastav opreme visoke tehnologije ili legura s visokim performansama, koje se koriste u sektorima vrhunske industrije, često povezane sa industrijom za potrebe vojske ili kosmičkih istraživanja. Za jednu državu, ruda je još više ,,strateška,, ako u toj državi nema nalazišta te rude ili ako živi od njenog izvoza. Tako je mangan strateški za SAD (koje ga nemaju), ali je strateški i za Gabon (od čijeg izvoza, on ostvaruje dohodak), ili za EU i Japan, koje uvoze feromangan za potrebe crne metalurgije.

Pojam ,,industrijska ranjivost,, u odnosu na inostrane isporučioce, delimično je bio aktuelan 70-ih godina XX veka u SAD, zbog naglog povećanja cena rude (u isto vreme kada je došlo i do povećanja nafte), zbog pritiska kartela proizvođača, koji su često u poslovnom konfliktu s potrošačima, kao i zbog korišćenja sirovina kao političkog oružja. U sadašnjem geopolitičkom kontekstu, može se konstatovati da postoji određeni višak proizvodnje, do koga je došlo zbog pojave novih proizvođača (zahvaljujući tome, ponuda je raznovrsnija), tako da je pozicija kupca u odnosu na izvoznika jača, jer lakše pregovaraju o ugovorima za isporuku sirovina. ,,Strateški karakter,, nekih ruda, manje je izražen i manje zabrinjava. Veću opasnost predstavlja politička nestabilnost država proizvođača (npr. Demokratska Republika Kongo – za kobalt). Takve države ili ograničavaju izvoz ili ga namerno povećavaju (kao države bivšeg SSSR), kako bi lakše došle do neophodnih deviza.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: