KONDITORSKI PROIZVODI

Pridev ,,konditorski,, odnosi se na prehrambeni proizvod u kome je glavni sastojak (ili preovlađuje) šećer. U širem značenju, on se takođe odnosi na radionicu, fabriku ili prodavnicu u kojoj se proizvode ili prodaju zaslađeni proizvodi. Šećer koji se koristi mora biti kvalitetan i korektno dehidrisan, kako bi se izbegla nepravilna ili krupna kristalizacija. Šećer se kuva u domaćinstvu, zanatskim radionicama ili industriji i to u bakarnoj ovalnoj ili okrugloj posudi (ili posudi od nerđajućeg čelika), na otvorenoj vatri ili u kotlovima (pod vakuumom). Da bi se olakšala operacija, uglavnom se dodaje glukoza i voda.

Profesionalci razlikuju trinaest uzastopnih faza od šećera do karamele. U poslednjoj fazi kuvanja, stiže se do žuto-tamne boje i stvaranja karamele (koja se koristi u prehrambenoj industriji – posebno kao aditiv za boju). Konditorska industrija klasira bombone prema raznim kriterijumima – prema teksturi (tvrde ili meke bombone), prema oblogama (spoljna ili unutrašnja strana – tvrda ili meka), prema veličini (male, srednje i velike bombone). Prema kriterijumu komercijalne podele, razlikuju se lokalni specijaliteti od međunarodno prihvatljivijih proizvoda. Prema sastavu bombona ili mirisa voća (limun, pomoranđa, jagoda…) ili biljaka (nana…). Ove mirise šesto prave aditivi za razne boje, čiji je veliki broj dozvoljen za upotrebu u industriji bombona i čokolada. Ostali konditorski proizvodi su – dražeje, praline, tvrde bombone i karamele, pastile i gume za žvakanje, lokumi i alva (tradicionalni proizvodi Srednjeg Istoka), proizvodi od voća (džemovi), proizvodi od nektara cveća (med)…

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: