TROPSKO KORENJE I GOMOLJI

Njihov doprinos prehrambenom bilansu čovečanstva, dvostruk je u odnosu na energetski sadržaj krompira, mada su u državama Zapada menje poznati od krompira.

Manjolka je malo drvo (3-5 m), koja lako uspeva u svim tropskim vlažnim zonama. U svetu se proizvodi 165 Mt manjolke – Brazil je kao država, dok je Afrika kontinent, lider u godišnjoj svetskoj proizvodnji manjolke. Izuzetno se razvila proizvodnja i razmena manjolke, tokom druge polovine XX veka u Aziji (na Tajlandu i u Indoneziji).

Patata je višegodišnja travnata biljka američkog porekla (kao kultura je jednogodišnja biljka), koja daje gomolje težine između 0,5-3 kg. Njena proizvodnja slična je proizvodnji manjolke i pre svega se proizvodi u Aziji (Kina je neosporni lider, koja prodaje patatu kao proizvod za zamenu žitarica).

Ignam je travnata biljka sa izuvijanom stabiljkom, koja slobodno raste u većini tropskih regiona (posebno ograničen prostor tropske Afrike – Nigerija proizvodi 17% godišnje svetske berbe). Obuhvata različite vrste gomolja, koje mogu da teže između 2-20 kg. Proizvodnja ignama iznosi, 20% od godišnje proizvodnje manjolke i nije predmet međunarodne razmene, kao sirovina za ishranu stoke.

Taro ima još skromniju proizvodnju – manju od 5% godišnje proizvodnje manjolke (proizvodi se u Africi 71% godišnje svetske proizvodnje, uglavnom u Nigeriji 38% i Gani 20%, dok je Kina glavni proizvođač u Aziji). U Okeaniji, Papua Nova Gvineja proizvodi, dve trećine od ukupne godišnje proizvodnje u tom regionu.

Potrošnja tropskog korenja i gomolja, veća je kod seoskog stanovništva nego kod gradskog. Neophodnost porcija skrobnih biljaka stanovništva, veoma je važna radi održavanja kaloričnog nivoa, u državama subsaharske zone koje su veoma zavisne od ovih resursa. Na agrotehničkom planu, moguće je da svaka vlažna međutropska zona, poveća svoju proizvodnju energetske hrane, za potrebe direktne ishrane stanovništva i prehranu stoke. Države Severne Evrope su ukazale na činjenicu, da ove biljke mogu imati izuzetno važno mesto, u prehrani svinja i živine.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: