NEMOJ DA RADIŠ SAMO ONO ŠTO TI JE KAZANO – BOB NELSON

Radi ono što je potrebno, da uradiš!

Nije Vam potrebno odobrenje da bi ste dobro radili. Gde god da radite, za koga god da radite, uprava očekuje da ćete uvek, umeti da procenite i budete spremni da uradite, ono što je potrebno da bi organizacija bila uspešna. To su maksimalna očekivanja i poruka koju valja da čuje svaki zaposleni, ali je vrlo malo poslodavaca koji je izričito izgovaraju.

Mada možda zvuči čudno, danas svi poslodavci nastoje da zaposle, u suštini, istu osobu – nekog ko preuzima inicijativu. Iako se potrebe pojedinih poslodavaca razlikuju, kao i znanja i sposobnosti radnika, koje angažuju – u suštini se traga za identičnom osobom. Osoba koja je, bez obzira na svoje poreklo, obrazovanje ili sposobnosti – u stanju da se u svakoj situaciji na radnom mestu snađe i preduzme nezavisnu akciju, vredi zlata koliko je teška.

Sposobnost da ispuni maksimalna očekivanja, vrlina je koju poseduje svaki radnik, ali je tek nekolicina i ispoljava. Uraditi ono što je potrebno, ne čekajući na posebna uputstva, obeležje je profesionalne izuzetnosti.

Uslužiti klijenta, rešiti problem, pomoći kolegi, dati predlog koji će kompaniji uštedeti sredstva, razraditi ideju ili unaprediti proces rada, stvaru su koje se svakodnevno zahtevaju od svih zaposlenih, tokom svakog trenutka provedenog na radnom mestu. U stvari, ne postoji ni jedna kompanija danas, koja bi mogla da opstane ukoliko bi njeni zaposleni radili, samo ono što im se kaže. Takmičarsko okruženje, brojne promene i brzina poslovanja danas na većini tržišta, suviše su intenzivni da bi zaposleni mogli drugačije da se ponašaju. Organizacija koja očekuje da zaposleni rade samo ono što im se kaže, stoji na klizavoj nizbrdici, koja vodi ka propasti.

Poredite svoju kompaniju sa bilo kojom od konkurentnih. Verovatno imate slične proizvode i usluge, tehnologiju i kanale distribucije, marketinške strategije i tome slično. Zbog čega je jedna kompanija uspešna, dok se druga bori za opstanak? Razlog su ljudi – i svakodnevna inicijativa, energija i posvećenost koju ulažu u svoj posao, bez čekanja da im se kaže šta da rade. Dani ,,predpostavljenih,, i ,,podređenih,, su davno prošli. Posao danas predstavlja partnerstvo i svi su zajedno u njemu. Priroda posla – biznisa samog po sebi – suviše se brzo menja, da bi zaposleni mogli da čekaju na uputstva. Moraju da ulete u njega punim plućima.

Zaposleni najbolje znaju kako da bolje obavljaju sopstveni posao. Najbolje su upoznati s problemima sa kojima je vezan, kao i sa potrebama klijenata koje uslužuju. Iz prve ruke vide i doživljavaju ono što većina šefova, zna samo preko izveštaja. Angažovanje zaposlenih na svim nivoima i njihovo razmišljanje o tome, kako da bolje rade svoj posao omogućava organizaciji da bolje reaguje na zahteve klijenata – i da bude konkurentnija u ostvarivanju svojih ciljeva.

Brzo se krećemo prema putanji ,,nacije zaposlenih,, koji će biti sami sebi šefovi, u kojoj će svako morati da razume važnost svog individualnog doprinosa misiji i svrsi organizacije i težiti da preuzme inicijativu, koja će imati većeg uticaja na posao, odeljenje i celu organizaciju. Na taj način, Vaš posao će postati uzbudljiviji, videćete uticaj svojih postupaka i ućutite, razvijati se i sticati svoj položaj. Steći ćete reputaciju nekog ko ,,ume i zna,, i biti sposobniji, da se latite većih i značajnijih odgovornosti i požnjete plodove svog truda.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: